Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Svermere i sommernatten

Sommerfuglenes hemmelige verden

Ved hjelp av gjæret frukt lokker Arild hagen det blå ordensbåndet fram fra skogen. (Foto: Guo Yaxiang)
Ved hjelp av gjæret frukt lokker Arild hagen det blå ordensbåndet fram fra skogen. (Foto: Guo Yaxiang)
For folk flest er sommerfugler ensbetydende med dagsommerfugler som flagrer lett og fritt over blomsterengene. I virkeligheten er langt flere i aktivitet om natten – i ly av mørket. Arild Hagen tar seerne med ut for å oppleve svermeriene i sommernatten, og gir oss innblikk i en skjult og hemmelighetsfull verden.

Med spesielle lokkemidler får vi oppleve kamuflasjemestere og bløffmakere, sjeldenheter og rariteter på nært hold. Mange nattsommerfugler tiltrekkes av sterkt lys, og det gir grunnlag for forskjellige metoder for å tiltrekke seg sommerfuglene og studere dem nærmere. De som vil prøve, får her mange tips om hvordan effektive feller kan lages og brukes.

Underlige insekter
Noen nattsommerfugler er store og underlige insekter, som de fleste kanskje ikke ville oppfatte som sommerfugler i det hele tatt. Det gjelder blant annet tusmørkesvermerne, de største av nattsommerfuglene, og vi får møte flere av dem på nært hold. Ligustersvermeren er den største av de fastboende norske artene, og et imponerende insekt. Vi følger den fra et lite, grønt egg på et syrinblad, gjennom det underlige larvestadiet og videre til puppestadiet der kroppen omformes til det voksne insektet.

Når larven forstyrres, hever den forkroppen opp og gjør seg så stor og truende som mulig. Med en krum pigg bakerst kan den se ganske skummel ut, og har fra gammelt av vakt folks oppmerksomhet. Den ble kalt "grammen", og ble oppfattet som et livsfarlig dyr, med giftbitt i begge ender.

"Gullskrift" på vingene
Blant de største familiene av sommerfugler er målere og nattfly, begge grupper er tallrikt til stede ved lysfellen om natten. De voksne sommerfuglene er stort sett grå eminenser med gråbrune farger. Det gir god kamuflasje når de hviler urørlig om dagen. Men noen har små metallskinnende flekker og snirkler på vingene – som smidd i gull eller sølv. Et av dem er gammafly, en vanlig sommergjest fra sørligere deler av Europa. Navnet skyldes nettopp sølvflekken, som kan minne om den greske bokstaven gamma. Det er som de bærer autografen på vingene. Men hvilken betydning har den snirklete "gullskriften" på sommerfuglvingene?

Prakteksemplar
Gjennom sommeren flyr mange forskjellige sommerfugler. En av dem er den største av alle nattflyartene, nemlig "Blått ordensbånd". Navnet skyldes at bakvingene, som holdes kjult når sommerfuglen hviler, har et fint blått bånd med svart kant. En riktig praktutgave av en sommerfugl, og for å få oppleve denne må Arild Hagen ta i bruk spesielle lokkemidler. En superblanding av gjæret fruktgrøt, nøye utprøvd i ulike varianter. Grundig vurdering av nattetemperatur, lokkested og vindretning er også nødvendig for å lykkes, og så er det bare å vente…

Program fra Nauturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Arild Hagen, tlf: 97 15 11 97
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 915 65 900
info@nrk.no