Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. august 2005 kl 20.55 Dogumentar: United States of Afghanistan

Dokumentar i dogmens tegn

Pål Hollender tok med seg musikerkameraten Olle Ljungström og et videokamera til Afghanistan. (Foto: Zentropa Real)
Pål Hollender tok med seg musikerkameraten Olle Ljungström og et videokamera til Afghanistan. (Foto: Zentropa Real)
En "dogumentar" er filmet og redigert etter den danske dogmeregissøren Lars von Triers dokumentarmanifest. I kveld får vi se svenske Pål Hollenders program fra Afghanistan i tiden etter terroraksjonen mot World Trade Center i New York 11. september 2001.

I 2002 inviterte Lars von Trier norske Margreth Olin, Pål Hollender og fire danske filmskapere til å lage dokumentar etter hans dogmeregler. Margreth Olin’s "Ungdommens råskap" vant både kritikerne og publikums hjerter da den gikk på kino i Norge. Den ble også sendt i Dok1-flaten på NRK1 mandag i denne uken.

Møte med Afghanistan i krig
I kveld får vi et møte med Pål Hollenders verk. Han tok med seg musikerkameraten Olle

og et videokamera til Afghanistan. Målet var ikke å lage en krigsreportasje, men å se hva som har skjedd med landet etter den amerikanske invasjonen.

Vi blir med når Olle forsøker å synge på gata, og blir vitne til eksplosjoner og et ivrig pressekorps som forsøker å dekke situasjonen. Det sterkeste inntrykket gir møtet med ni år gamle Ali, som vokser opp i et land i krig.

Dokumentarmanifest
Lars von Triers dokumentarmanifest gir strenge begrensninger for hva en regissør kan tillate seg både under opptak og i redigeringsrommet. Regissøren kan ikke instruere aktørene foran kamera, og ikke skape rekonstruksjoner. Det er heller ikke tillatt å legge annen lyd enn den autentiske på bildene, og hvert klipp i tid skal markeres tydelig. Målet er å vise sannheten.

- Jeg synes dogumentaristens arbeidskode var inspirerende, men også farlig. Den tvang oss midt inn i begivenhetene. Ingenting kunne legges til, ingenting kunne repareres. Du måtte bare være der, sa Pål Hollender etter arbeidet med filmen.

Nordisk dokumentar (2003)
Produsert av: Zentropa Real
Regi: Pål Hollender
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252