Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. august 2000 kl 21.00 Familien

Familien (t)

NRK2 tirsdag 22. august kl 21.00
Familien

Italiensk familiekrønike

På sin 80-årsdag kan Carlo se tilbake på et rikt liv. Kriger er blitt utkjempet, ekteskap inngått og oppløst, familiemedlemmer født og andre begravet. I kjent Ettore Scola-stil skildres forskjellige tidsepoker gjennom skarpe personportretter - og alt foregår i ett rom!

Med patriarken Carlo som fører tar \"Familien\" oss med på en reise gjennom flere generasjoner hvor Carlos familie, som tilhører den italienske middelklassen, er i sentrum. Historien starter i 1906 når Carlo blir båret til dåpen av sin bestefar. I 1926 gifter den unge Carlo seg med Beatrice, som han etter en tid bedrar med hennes kunstneriske bohemsøster Adriana. I hovedsak er det hans forhold til disse to kvinnene samt den yngre broren Guilio filmen fremstiller. Historien ender ved Carlos 80-årsdag når jubilanten selv holder sitt barnebarn i armene. Da er han fremdeles gift med sin kjære Beatrice som stuller småskjennende rundt ham.

De forskjellige familiemedlemmene er ømt tegnet, og sjalusi, lidenskap, ekteskap, skilsmisse, oppdragelse av barn og barnebarn er blant temaene. Samtidig gir Scola oss et innblikk i den politiske situasjonen i de aktuelle epokene.

Begrenset rom
Seerne kan ikke vente seg en actionfylt handlingsgang fra Romas gater i denne filmen. Tvert imot foregår alt inne i en leilighet, og kamera beveger seg aldri utenfor.

Å filme i begrenset rom er ett av regissør Ettore Scolas varemerker. Vi så det i \"Le Bal\" som finner sted i en fransk dansesalong, og vi har sett det nylig i hans kinoaktuelle film \"La Cena - middag på italiensk\", hvor scenen er en italiensk restaurant. Andre fellestrekk er oppbygningen av handlingsforløpet - én etter én blir karakterene presentert, og til slutt dannes en mosaikk av fargerike livsskjebner.

Ettore Scola arbeider for tiden med en film sammen med den norske regissøren Thomas Robsahm (\"S.O.S.\", \"Svarte pantere\").

\"Familien\" ble nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film i 1988.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Italiensk-fransk spillefilm fra 1987
Originaltittel: La famiglia
Regi: Ettore Scola
I rollene: Vittorio Gassman, Fanny Ardant og Philippe Noiret
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)