Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. desember 2001 kl 23.55 Prince - en konge på scenen

Nyttårsfest i hjemmestudio

Prince – kontroversiell musiker på 160 centimeter.
Prince – kontroversiell musiker på 160 centimeter.
På 80-tallet var Prince på høyden av sin karriere. På 90-tallet var det langt mellom suksessene, inntil han i 1999 slo til igjen med albumet ”Rave Un2 The Joy Fantastic”. Samme året inviterte Prince celebre gjester og gode venner til nyttårsfest i sitt eget studio i Paisley Park Studios i Minnesota.

Lenny Kravitz og Rosie Gaines stod på gjestelisten, og bidro til et heidundrende musikalsk party der klassikere som ”Kiss”, ”Nothing Compares to U” og ”Purple Rain” stod på programmet.

Dristig og intelligent
Verten var Prince Roger Nelson, født i Minneapolis og 160 centimeter på strømpelesten.
19 år gammel tegnet det musikalske geniet platekontrakt, og fikk sin første hit med ”I Wanna Be Your Lover” i 1979. Han ble etterhvert en kritikerfavoritt med låter som ”Dirty Mind”, ”Controversery” og ”1999”. Det store gjennombruddet kom i 1984 med ”Purple Rain”, og i løpet av andre halvdel av 80-årene kom suksessene på rekke og rad. Prince skrev også hitlåter for andre, som ”Nothing Compares 2 U” med Sinead O’Connor.

Prince forkastet alle tabuer og blandet frisk sex og religion på et dristig og intelligent vis, men han var også innom skjøre kjærlighetsballader. Han skapte sin egen musikkform av funk, blues, rock, jazz, punk, disko og pop.

På 90-tallet ble suksessene færre, inntil han i 1999 kom ut med ”Rave Un2 The Joy Fantastic”, en variert samling av poplåter som skilte seg fra de funky albumene han hadde gitt ut årene før.

For åtte år siden sluttet han å kalle seg ”Prince” som en protest mot kontrakten han hadde med sitt daværende plateselskap. Han mente kontrakten var slaveri. I år 2000 tok han tilbake sitt gamle navn.

Amerikansk produksjon
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Anne Bekkevold(tlf. 23 04 89 56)

Bilde
Prince – kontroversiell musiker på 160 centimeter.