Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. juni 2002 kl 20.10 Profil: Naguib Mahfouz - gjennom et århundre

Egypts store forfatter

Naguib Mahfouz fikk nobelprisen i litteratur i 1988, som den første i den arabiske verden.
Naguib Mahfouz fikk nobelprisen i litteratur i 1988, som den første i den arabiske verden.
Naguib Mahfouz er den eneste forfatteren fra den arabiske verden som har fått nobelprisen i litteratur. Det skjedde i 1988. Mahfouz bor i Kairo, en by han elsker og som han bare har forlatt tre ganger. I programmet deler Mahfouz sine tanker om den arabiske verden i forhold til den vestlige og om framtiden på godt og vondt.

Mahfouz er 88 år og nesten blind og døv, men han er svært livlig, vittig og klar. Han forteller om fundamentalismen, om kvinnens rolle og sivilisasjonens framtid. Mahfouz har mange aforismer om livet, blant annet denne: "Nåtiden er lidelse, framtiden er håp og fortiden er kjærlighet - det vil den alltid være uansett rett eller galt".

Stor litterær produksjon
Naguib Mahfouz er født i Kairo i 1911, og er utdannet ved universitetet der med filosofi som hovedfag. Han ble ansatt i det egyptiske kulturdepartementet i 1954. Han har imidlertid en omfattende litterær produksjon fra 1938, over 30 romaner og 13 novellesamlinger. Flere av romanene hans ble først publisert som føljetong i Kairo-avisen al-Ahram. Mahfouz skrev i sin tidligste fase historiske romaner med tema fra faraoenes Egypt, deretter realistiske samtidsromaner og i de senere årene mer impresjonistiske, symbolladede verker. Samfunnskritikken og engasjementet for menneskets verdighet er en underliggende tone i hele hans verk. En rekke av romanene hans har dannet grunnlag for filmer, som er svært populære over hele den arabiske verden.

Attentat
Flere av romanene er oversatt til norsk, blant annet romantrilogien "Mellom to slott" (1990), "Begjærets palass" (1991) og "Sukkerhuset" (1991). Titlene på arabisk er navn på ulike bydeler i Kairo. En rekke andre romaner er oversatt til engelsk, blant annet "Children of Gebelawi" (1959, oversatt 1981). Denne romanen, en allegori over menneskehetens utvikling, har vakt sterk vrede blant de religiøst konservative, og i 1994 overlevde Mahfouz et attentat utført av muslimske ekstremister.

Fransk produksjon
Originaltittel: "Naguib Mahfouz: Passage du Siecle"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Naguib Mahfouz fikk nobelprisen i litteratur i 1988, som den første i den arabiske verden.