Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. mai 2002 kl 21.00 Niern: Henry Fool

En ærlig mann er alltid i trøbbel

Henry Fool (Thomas Jay Ryan) forandrer alles liv i den lille forstaden han dukker opp i.
Henry Fool (Thomas Jay Ryan) forandrer alles liv i den lille forstaden han dukker opp i.
Simon Grim er en unnselig søppelkjører som forsørger sin deprimerte mor og sin seksuelt frustrerte søster, Fay. I den fattigslige kjellerleiligheten har de fått en ny leieboer – en tidligere straffet sedelighetsforbryter med et enormt ego, en høyrøstet, kjederøykende, øldrikkende, selvgestaltet gerilja-intellektuell med navnet Henry Fool.

Ingen vet hvor Henry Fool kommer fra, og ingen vet når han vil dra. Men i mellomtiden sørger han for at livene til alle han kommer i kontakt med, eksploderer. Henry skriver på en bok, ”Tilståelsen”, et opus han regner med vil skape sensasjon på lik linje med bøkene til Marki de Sade eller Jean-Jacques Rousseau. Henry Fool tar Simon under sine vinger og overtaler den unge søppelkjøreren til å skrive ned tankene han har, for å få bukt med den lave selvtilliten.

Resultatet blir et manifest i bokform, et episk dikt med skremmende gjenkjennelse for noen, og en ren trussel for andre. Simon blir verdensberømt over natten, mens Henrys bok ”Tilståelsen” blir sablet ned som tåpelig og pretensiøs. Vennskapet mellom Simon og Henry blir satt på prøve.

Sammen opplever Simon og Henry både lykke og tragedie, liv og død. Henry Fool forandrer alles liv i den lille, stygge forstaden, og forsvinner til slutt like brått og mystisk som han kom: ærlig, provoserende og i store vanskeligheter.

Filmen vant manusprisen under filmfestivalen i Cannes i 1998, og er den første i en rekke prisvinner-filmer fra Cannes.


Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: ”Henry Fool”
Regi: Hal Hartley
I rollene: Thomas Jay Ryan, James Urbaniak, Parker Posey og Maria Porter
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Henry Fool (Thomas Jay Ryan) forandrer alles liv i den lille forstaden han dukker opp i.