Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. april 2003 kl 22.30 Migrapolis

Irak sett fra Norge

1.	Omar Al-Samarai lærer sin søster Zaineb om fylkesgrensene i Irak mens de følger krigen på tv (Foto: NRK)
1. Omar Al-Samarai lærer sin søster Zaineb om fylkesgrensene i Irak mens de følger krigen på tv (Foto: NRK)
Omar Al-Samarai lærer sin søster Zaineb om fylkesgrensene i Irak mens de følger krigen på tv. Den irakiske familien ser på nyheter døgnet rundt og engster seg for slektningene i hjemlandet. Vi møter både irakere, amerikanere, kurdere og nordmenn når "Migrapolis" drar ut for å følge mennesker som berøres av eller engasjerer seg i krigen i Irak.

Hverdagslivet er blitt annerledes for mange – spesielt for dem som har slektninger i krigsområdene.

En onkel er skadd
Familien Al-Samarai sover på skift slik at noen hele tiden kan følge med på hva som skjer i hjemlandet. Storesøster Esma forteller at de er veldig engstelige – spesielt etter at de fikk vite at en onkel er skadd og ligger på sykehus. Likevel mener hun at angrepet på Irak kanskje var nødvendig for å fjerne det sittende regimet. Selv er hun student, og reporter Mai Ba Hung blir med henne på Blindern der krigen er et hett tema blant studentene. Flere av hennes norske studiekamerater er mer kritiske til USA enn det hun er selv.

En ørefik
Liv Buli er norsk-amerikansk og kritisk til amerikanernes invasjon i Irak. Hos familien Buli går diskusjonen ivrig ved middagsbordet om dagen. For selv om de store barna ikke er helt for Bush, er de ikke så negative som deres norske far Sven. Liv har dessuten for første gang opplevd negative reaksjoner fra fremmede fordi hun er amerikaner. En ukjent mann fiket til henne da han fikk høre hvor hun kom fra, forteller hun reporter Karyn Bennett-Lund.

Fortjener ikke bomber
Samir Tahir er kurder fra Irak og fortviler over bombene som faller. Et land med en slik historie fortjener noe annet enn bomber, mener han. Selv har han også opplevd krig og kan levende forestille seg hvordan slektningene i hjemlandet har det nå. Selv om landet trengte hjelp for å bli kvitt en tyrann, kan ikke det forsvare å utrydde sivile og ødelegge store områder, mener han. Reporter Lotten Christiansen blir med ham både til Hersleb ungdomsskole der han er lærer, og til en kurdisk klubb i Oslo.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83