Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. april 2008 kl 22.30 Safari

Safari ser på mannsrollen i kunsten

Safari har fått ny programleder, Helle Vaagland. I vårens første program skal det handle om mannen. Kjetil Kausland lager kunst av menn som sloss, danske Jesper Just lager filmer hvor mannen får vise følelser, Anne Katrine Dolven viser mannen naken, Narve Hovdenakk spiller mannen som overgriper og Daniel Møllberg har skrevet roman om en alenepappa.

Kjetil Kausland elsker kampsporten Mixed Martial Arts så høyt at han lager kunst av det. I flere år har han tatt bilder av utøverne, nå tar han skrittet inn i ringen selv.

Er det mangel på mannlige følelser i populærkulturen? Det mener den danske kunstneren Jesper Just. Han lager sine egne filmer, i Hollywood-kvalitet, hvor menn får vist følelser det ikke er vanlig å se på film.

Noen av Just sine filmer var å se på Henie-Onstad Kunstsenter tidligere i år, på utstillingen til den prestisjetunge Carnegie Art Awards, der Just fikk andre plass.

Anne Katrine Dolven er en av de norske kunstnerne som markerer seg mest internasjonalt. Noen av hennes siste arbeider handler om relasjoner mellom mann og kvinne, både med og uten klær.

Norske Narve Hovdenakk føler seg mistenkeliggjort som mann, og lager videokunst av det. På høstutstillingen i 2006 fikk videoen "Neo man" 18-årsgrense. Etter det har den blitt vist på flere internasjonale biennaler.

Ikke alle applauderte da svenske Daniel Møllberg skrev romanen "Pappadagar i Rottans år". Den handler om en alenepappa som er like glad i barna sine som det mamma er, og det var det flere som reagerte på.

Og kulturminister Trond Giske viser oss hva slags kunst han har på veggen.

Safaris nye programleder heter Helle Vaagland. Hun overtar etter Jeanette Platou.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Helle Vaagland
Reportere: Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Kristin Rosenløw-Eeg
Research: Sarah Sørheim
Producere: Thomas Wiborg og Erling Zahl Urke
Prosjektleder: Ales Ree
Ved spørsmål, kontakt Ales Ree; 91351803 / 23042493 eller
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no