Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. august 1999 kl 20.15 Kongeborg og fangehull - Akershus festning 700 år

Kongeborg og fangehull - Akershus festni


NRK1 torsdag 19. august kl 20.15
Kongeborg og fangehull - Akershus festning 700 år

Hva murene kan fortelle...

Akershus festning har vært scene for mange historiske begivenheter i løpet av den tiden borgen har bestått. Her har mektige konger, sterke dronninger og tapre krigere og høvedsmenn utspilt rikspolitiske og personlige dramaer på høyt plan. Forteller er Nils Ole Oftebro.
700 år har gått siden kong Håkon V Magnusson fikk oppført sin middelalderborg ytterst ute på Akersneset. I løpet av disse århundrene har Akershus vært scene for kjente historiske personligheter og dramatiske begivenheter.

Fargerik historie
I programmet blir vi kjent med festningens fargerike historie fra den i ca. år 1300 ble oppført som et vern mot ytre fiender til å være det fredelige riksklenodium den fremstår som i dag.
Fortelleren Nils Ole Oftebro loser oss engasjert gjennom ulike tidsepoker og presenterer oss for mektige konger, sterke dronninger og deres høvedsmenn og krigere. Vi får oppleve romantikk, spøkelser, pest, bybranner, beleiringer og fangehullenes dystre hemmeligheter.

Spennende og lærerik
\"Kongeborg og fangehull\" er en spennende og lærerik film som også beskriver de unge heltenes tragiske endelikt under siste verdenskrig, og som gripende forteller hvilken skjebnesvanger rolle Akershus har spilt i Norges historie fra den ble bygget og til vår tronarving, Kronprins Haakon Magnus, 700 år senere feriet sin myndighetsdag her.

NRK1 torsdag kl 20.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Skuespilleren Nils Ole Oftebro er fortelleren i filmen \"Kongeborg og fangehull\", om Akershus festnings 700 år gamle historie.

2. Kong Christian IV (spilt av Knut Risan) grunnlegger i 1624 Christiania, etter at en bybrann har herjet Oslo, som før brannen lå sårbart til under Ekebergåsen. Byen flyttes inn under Akershus festnings beskyttende voller, og Kongen sier de historiske ordene: \"Her skal byen ligge - og den skal hete Christiania\".

3. Regissørene Rita Karlsen (som også spiller Dronning Margaretha i filmen) og Tor Segelcke under innspillingen av \"Kongeborg og fangehull\".

Ved Rita Karlsen og Tor Segelcke
Forteller: Nils Ole Oftebro

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83