Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mars 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Politisk kunst

Kunstneren Per Kleiva mener kunsten igjen er i ferd med å bli politisk. (Foto: NRK)
Kunstneren Per Kleiva mener kunsten igjen er i ferd med å bli politisk. (Foto: NRK)
Kunsten kan i høyeste grad være et potent politisk uttrykk. De siste tiårene har den hatt en nedtonet rolle, men nå er det mange som mener at den igjen er i ferd med å bli politisk. Safari har snakket med to norske kunstnere som ikke er redd for å benytte kunsten i samfunnsdebatten.

Den norske kunstnerens Per Kleivas mest politiske verk heter "Amerikanske sommerfugler", og ble tolket som en kommentar til amerikanernes krigføring i Vietnam. Kleiva var medlem i grafikk-kollektivet Gras, som hadde som målsetning å lage samfunnskommenterende kunst som folk hadde råd til. Gras var virksomme i periodene 1970-74, men flere av gruppens mest kjente kunstnere, som Morten Krogh, Willibald Storm og Per Kleiva, er aktive i dag. Nå hevder Kleiva at kunsten igjen er i ferd med å bli mer politisk, etter en heller "stille" periode på 1980- og 1990-tallet. Hvordan begrunner han det?

Kunstnerisk tvil
Lars Ramberg har figurert mye i mediene den siste tiden. Årsaken er avdukingen av hans siste verk, som kort og godt er det tyske ordet "zweifel" ("tvil") i gigantiske, neonopplyste bokstaver montert på Palast der Republik i Berlin. Verket er en kommentar til striden om hva som skal skje med den omdiskuterte bygningen, en av de største og mest sentrale levningene fra det øst-tyske regimet.

Det er ikke første gang Rambergs verker har skapt debatt: Høsten 2003 ble det rabalder da han ville stille ut rød-, blå- og hvitfargede toaletter som en del av markeringen for hundreårsjubileet for unionsoppløsningen. Bruker Ramberg kunsten for å skape politisk debatt, eller bruker han den politiske debatten for å skape blest om kunsten sin?

Du tullin du tullin…
Tullinløkka ryddes for biler. Snart er Frosken på plass. Men når kommer selve arkitektkonkurransen? Safari følger utviklingen rundt Tullinløkka – Nasjonalmuseet.
Denne gang slipper vi arkitektene til. De stiller krav til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om å rydde unna byråkratiske hindringer. Det har allerede vært arrangert to arkitektkonkurranser i forbindelse med byggeplanene på Tullinløkka.

I tillegg kommer Norges fremste talsmann for "park / åpen plass" - Kåre Willoch. Han gir råd til kulturministeren og direktøren ved Nasjonalmuseet om hvordan området kan bevares grønt. Dessuten tar vi seerne med inn i frosken på en virtuell reise.


Om Safari – i kunst og kultur
Denne våren blir det ti Safari-programmer fram mot påske.

Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. De byr på videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV (kun direkte)