Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. mai 2007 kl 20.00 Nürnberg - nazister til doms

Görings siste dager

Hermann Göring (Robert Pugh) og Rudolf Hess (Ben Cross). (Foto: Boryana Katsarova, BBC)
Hermann Göring (Robert Pugh) og Rudolf Hess (Ben Cross). (Foto: Boryana Katsarova, BBC)
Hermann Göring var sjef for Luftwaffe og påtenkt som Hitlers etterfølger. Han var også den mest sjarmerende og karismatiske av de tiltalte i Nürnberg. Men under den joviale fasaden fantes en hensynsløs, kynisk og overbevist nazist, uten noen form for anger.

I del 2 av denne serien følger vi historien om Görings endelige nederlag. Det vil også bli fokusert på den viktige rollen den jødiske psykologen Gustave Gilbert spilte i kulissene under rettssakene i Nürnberg.

Göring var fullstendig klar over at han ikke kom til å overleve rettssaken, og til Gilbert sa han: "Jeg kommer til å bli hengt. Jeg vet det, og du vet det. Men jeg skal kjempe. Hvis jeg ikke kan overbevise retten skal jeg i det minste overbevise det tyske folk om at alt jeg gjorde gjorde jeg for det tyske riket."

Göring kjempet ikke for sitt eget liv, han kjempet for sitt eget og Hitlers ettermæle og deres plass i historien. Han prøvde derfor å rehabilitere nazismen i retten. De alliertes aktor, Robert Jackson, begynte etter hvert å angre på at de i det hele tatt hadde latt de ledende nazistene få rettssaker og mulighet til å forsvare seg.

Göring ble funnet skylding i alle tiltalepunkter, og dømt til døden. Dagen før han skulle henrettes tok han imidlertid sitt eget liv på cellen.

Om serien
Den mest kjente rettssaken i historien finner sted i 1945-46. Noen av de mest fremtredende nazistene sitter på tiltalebenken, alle risikerer dødsdom. Men den egentlige historien i Nürnberg foregår bak kulissene, der advokater og psykologer prøver å forstå noen av de mest beryktede mennene i verdenshistorien.

I denne dramadokumentaren fra BBC rettes oppmerksomheten mot tre av dem: Albert Speer, Hermann Göring og Rudolf Hess, som forsvarte seg svært ulikt under rettssaken.

Göring angret ingenting, og fortsatte til det siste å forsvare sin og Hitlers plass i historien. Hess hevdet at han ikke husket noen ting, mens Albert Speer tok ansvar for nazistenes forbrytelser.

Serien er basert på svært nøye gjennomgang av de historiske dokumentene fra rettssaken, og kombinerer intervjuer med øyenvitner og arkivmateriale med dramatisering i BBCs regi.


Britisk dramadokumentar (2006)
Originaltittel: Nuremberg - Nazis on Trial
Produsert av: BBC/Discovery Channel
I rollene: Nathaniel Parker (Albert Speer), Robert Pugh (Hermann Göring), Ben Cross (Rudolf Hess), Adam Godley (Gustave Gilbert), Richard Durden (Lawrence), m.fl.
Pressekontakt: Ida Linchausen, tlf 23 04 98 41/402 00 211
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no