Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. januar 2003 kl 17.15 Perspektiv: Samlivi musikk

Maj og Gunnar Sønstevold

Komponistekteparet Gunnar og Maj Sønstevold. (Foto: Tom Sandberg)
Komponistekteparet Gunnar og Maj Sønstevold. (Foto: Tom Sandberg)
Maj og Gunnar Sønstevold har i et langt liv med musikk gitt oss et bredt spekter av musikalske opplevelser. I to programmer i serien ”Perspektiv” møter vi komponistekteparet.

– For meg er en tone en verden som inneholder massevis av muligheter å spille på, sa Gunnar Sønstevold (1912-1991) i 1970. Han kom fra Elverum og begynte som jazzpianist. Han fikk imidlertid en fingerskade under krigen og måtte gi opp tanken på å fortsette som pianist. Sønstevold flyktet til Sverige, og der traff han sin tremenning Maj, også var pianist, og de giftet seg i 1941.

Maj Sønstevold (1917-1996) vokste opp i et hjem der moren ofte spilte jazzplater. – Jeg fikk musikken som bursdagsgave av Vår Herre, sa Maj Sønstevold.

Filmmusikk
Både Maj og Gunnar Sønstevold har komponert musikken til en rekke norske filmer. Noen ganger arbeidet de sammen, som i musikken til ”Benoni og Rosa”, fjernsynsserien basert på Knut Hamsuns romaner, regissert av Per Bronken. Andre ganger arbeidet de hver for seg; Maj Sønstevold har komponert musikken til Fjernsynsteatrets oppsetning ”Selma Brøter”. Noen av filmene Gunnar Sønstevold har komponert musikken til er ”Olympia filmen 1952”, ”Det brenner i natt” og ”Ni liv”.

Hvert sitt ”revir”
Som komponister arbeidet de veldig forskjellig, og hadde hvert sitt ”revir” innenfor musikken. Gunnar Sønstevold ble opptatt av ”ny musikk” og 12-tonemusikken. Maj fulgte ham ikke der, hun fortsatte med den tonale musikken. De har brukt materiale fra hverandre, men mener at de ikke har påvirket hverandre i sin musikk.

Maj Sønstevold hadde stor respekt for ordet ”komponist”, og visste ikke om andre kvinnelige komponister. Derfor kalte hun seg lenge ”husmor” når hun skulle oppgi yrkestittel. Ved siden av å komponere har Maj Sønstevold undervist mye, og det betydde alt for henne. Hun ønsket å dele med andre alt det vakre livet hadde gitt henne.

Neste program om Maj og Gunnar Sønstevold kommer i ”Perspektiv” 23. januar.

Egenprodusert arkivprogram fra Faktaavdelingen
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83