Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. september 2004 kl 19.55 Faktor: Kruttrøyk over Waterloo

Gjenskaper Napoleons siste slag

Nordenfieldske Grenader Compagnie klare til dyst på Waterloo. (Foto: NRK)
Nordenfieldske Grenader Compagnie klare til dyst på Waterloo. (Foto: NRK)
De har drillet våpen i flere måneder, trent på marsjering i regn og vind, støpt uniformsknapper og laget ryggsekker. I år har Nordenfieldske Grenader Compagnie bare hatt ett mål: Å delta i slaget ved Waterloo. Faktor ble med.

Nordenfieldske Grendader Compagnie er en frivillig historisk forening som holder til ved Kristiansten festning i Trondheim. Hvert år deltar de i dramatiseringer av berømte slag fra Napoleonstida og i år deltok de i det som skulle bli Napoleons siste, slaget ved Waterloo.

Prestisjefylt
Foreningen reiser godt forberedt, men vet samtidig at det er mye prestisje i slaget. Det kommer avdelinger fra hele Europa til Waterloo i Belgia, og alle følger nøye med på hvor samkjørte de andre gruppene er. Derfor har entusiastene i Nordenfieldske vært ekstra nøye med drillen og eksersisen i år.

Stort arrangement
Re-enactment er populært lenger sør i Europa. Til Waterloo kommer det rundt ett tusen deltakere som inntar rollene som grenaderer, geværmenn, artillerister og kavaleri. Alle vet at franskmennene skal tape til slutt, men kanskje har Napoleons menn likevel pønsket ut noe underveis…?

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks, Tyholt
Regi: Eiliv Flakne
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252