Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. januar 2003 kl 20.10 Profil: Arne Jacobsen og hans egg

Et begrep i arkitektur og design

Arne Jacobsen (1902-1971) (Foto: Strüwing)
Arne Jacobsen (1902-1971) (Foto: Strüwing)
11. februar i fjor ville den danske arkitekten og designeren Arne Jacobsen ha fylt 100 år. I den anledning blir det i kveld gjensyn med en dansk dokumentar om den store ”design-guru”.

Men det er ikke bare på grunn av det runde jubileet Arne Jacobsen feires. Han døde i 1971, men hans design er stadig like trendsettende og vital, som den fra femtitallet.

Hans møbeldesign ”Mauren”, ”Egget” og ”Svanen” er mer kostbar og in enn noensinne, og er med et paradoksalt uttrykk moderne klassikere. Arkitekten og designeren Arne Jacobsen nyter stigende internasjonal anerkjennelse. ”Jacobsen” er et begrep i internasjonal arkitektur og design.

Den stygge andungen
Danskene snakker ofte selvkritisk, som vi gjør her i Norge, om ”vår hjemlige andedam”. Men som vi vet, hender det at det legges et svaneegg nettopp der. Selv var Arne Jacobsen en ”grim ælling” i rugekassen, en tykk skolegutt med mange advarende ord i karakterboken: ”Forstyrret i geografitimen” og ”Forlater skolen i regnetimene”. I sin ungdom trosset han de etablertes smak og forventninger, og ga verden en enestående mengde moderne verk innen arkitektur og design. Arne Jacobsen døde 69 år gammel.

Bestikk og Stanley Kubrick
Arne Jacobsen har blant annet designet bestikk, dørhåndtak og stofftrykk, og som arkitekt er hans mest kjente verk SAS-hotellet i sentrum av Købehavn, Danmarks og Kuwaits Nasjonalbanker og ”St. Catherine’s College” i Oxford. Et annet hovedverk på dansk jord er badeanlegget Bellevue rett nord for København. Dette skulle være et sted for rekreasjon og hygge for københavnere med badestrand, restaurant og teater. De som hadde råd, kunne i tillegg bo på området i boligkomplekset Bellavista.

Sett over en 50-årig periode peker Arne Jacobsens hovedverk inn i fremtiden. Det er derfor ikke underlig at filminstruktøren Stanley Kubrick brukte hans ”AJ-bestikk” i filmen ”Romreise 2001”.

Dansk dokumentar
Originaltittel: ”Jacobsens guldæg”
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 Kontakt Innkjøpsavdelingen NRK: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64