Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. november 2001 kl 22.30 Kunst nå

To skuespillere i 18 roller

Kunst nå besøker Torshovteatret i Oslo, hvor skuespillerne Øystein Røger og Kåre Conradi spiller til sammen 18 roller i en komedie om en liten irsk landsbys møte med Hollywoods storkapital. Kveldens program tar oss også med på kunstutstilling i Japan, og lar oss møte en norsk tatoverer.

Marie Jones har skrevet stykket ”Stones in his pockets”, en forestilling som har gått fra pubteater til knallsuksess i Londons West End og på Broadway på rekordtid, og som nå er satt opp på Torshov.

Engasjerer publikum
Suksessen skyldes mye at alle rollene spilles av kun to skuespillere, uten kostymeskift eller scenografiske virkemidler, men også fordi komedien forteller en sår historie som engasjerer publikum. I møtet mellom de irske statistene på filmsettet og de store stjernene fra Hollywood oppstår det konflikter som alle kan kjenne seg igjen i. Er gresset grønnere på den andre siden? Hvor viktig er penger i forhold til det å ta vare på hverandre, og hvor mye makt har egentlig den lille mann?

I Kunst nå får vi et innblikk i hvordan de to skuespillerne trives med alle sine roller, og hvordan de opplever å drive et helt teater på egen hånd. På Torshov er det nemlig skuespillerne selv som bestemmer hvilke stykker de vil sette opp, og hvilke regissører de vil jobbe med.

Japansk samtidskunst
I Japan har interessen for samtidskunst alltid vært lav. Det er kunsthåndverk og tradisjonell kunst som er ansett som ”ekte” kunst.

Yokohama-triennalen 2001 er en kjempeutstilling med internasjonal samtidskunst som for øyeblikket går av stabelen i Yokohama utenfor Tokyo. For mange av de som kommer for å se utstillingen er det første gang de ser samtidskunst, og målet er at flere japanere skal få øynene opp for samtidskunstens gleder. Utstillingen skal bli en fast begivenhet hvert tredje år, og kan forandre samtidskunstens posisjon ikke bare i Japan, men også i hele Østen.

Kunst nå har sett utstillingen, og snakket med to av kuratorene.

Kunst med puls
Videojournalist Ninja Benneche har møtt tre personer som har valgt å smykke ut kroppen sin. Marianne Sundby på tatoveringsstudio ”Kunst med puls” tatoverer helst inn ornamentikk. Hvis kundene lar Marianne velge, designer hun selv med inspirasjon hentet fra ornamentikken i Urnes Stavkirke.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83