Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. januar 2001 kl 20.30 "Dar kjem dampen"

\"Dar kjem dampen\" (ttv)

NRK1 søndag 7. januar kl 20.30
\"Dar kjem dampen\"

Minnene, sangen og menneskene

DS Oster fra 1908 var nær opphugging i 1964. Med en ufattelig entusiasme satte noen ildsjeler i gang arbeidet med å restaurere den legendariske dampbåten, som det synges om i den kjente og kjære \"Dar kjem dampen\". Programleder Totto Osvold loser tidligere mannskap, restaureringsgjengen og passasjerer om bord på jubelturen på Vågen under Nordsteam-festivalen i Bergen 3. august 2000.

Kveldens dokumentarfilm gir et nært portrett av den gamle dampbåten og menneskene som den betydde mye for. Blant passasjerene er Ivar Medias, mannen som komponerte melodien til diktet \"Dar kjem dampen\" av døveprest Ragnvald Hammer. Sangen, som ble en landeplage på midten av sekstitallet, var symbol på en epoke da folk hadde bedre tid, og da dampbåtene langs kysten var en viktig kommunikasjonslinje mellom by og land. Medaas forteller rørt om hva Oster har betydd for ham.

Vi møter også 90 år gamle Alfred Dyrkollbotn - gammel skipper og styrmann på Oster. Sammen med 83 år gamle Marie Tepstad, som jobbet på båten fra 1934, mimrer de tilbake til den tiden da skipet betjente trofaste passasjerer langs Osterfjorden og Sørfjorden Med glimt i øyet forteller den tidligere servitrisen hvordan hun holdt innpåslitne mannfolk på armlengdes avstand.

En epoke var over
DS Oster ble bygget i 1908 for Indre Nordhordland Dampbåtlag. Frem til 1964 gikk den i trafikk langs Osterfjorden og Sørfjorden. Skipet kom seg velberget gjennom to kriger og var det siste kullfyrte dampskip i rutefart i Norge.

Noen båtentusiaster prøvde å bevare Oster i sin opprinnelige form for ettertiden, men den gang ei. En epoke var over. Dampbåten fikk dieselmaskin og ble omdøpt til M/S Vaka, som fungerte som frakteskip til ut på 90-tallet. Deretter gikk den i opplag for godt og var klar for opphugging.

Men en gjeng ildsjeler med Tor J. Bjørgaas fra Nordhordland Veteranbåtlag i spissen, ville det annerledes...

Kveldens dokumentarfilm rommer også historien om Sjøfartsmuseets og Riksantikvarens manglende interesse for strilehistorien.

NRK1 søndag kl 20.30

Norsk dokumentarfilm ved Munch Film Provide as i samarbeid med Nordhordland Veteranbåtlag og Bergens Tidende
Programledere: Totto Osvold og Ivar Medaas
Regi: Eilert Munch Lund
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no


Bilde
Programleder Totto Osvold og Ivar Medaas mimrer tilbake til den tiden da den gamle dampbåten DS Oster var en viktig kommunikasjonsåre mellom by og land. (Foto: Eilert Munch Lund).