Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. juli 2006 kl 23.40 Norsk rocks historie: Generasjonskamp

Konflikt, politikk og langt hår

Per Abrahamsen i Mojo Blues ble uvenn med faren på grunn av musikken sin og det lange håret. (Foto: Privat arkiv)
Per Abrahamsen i Mojo Blues ble uvenn med faren på grunn av musikken sin og det lange håret. (Foto: Privat arkiv)
Med generasjonskonflikten på 60-tallet mistet popen sin uskyld. En råere og frekkere musikk fikk fotfeste i Norge: Rythm’n’blues. I kveld møter vi grupper som Mojo Blues, Public Enemies og Little Earl and the Sapphires.

Vi skal også se nærmere på legendariske Club 7, gruppene Wentzel og 126 samt den norske psykedeliaen, representert ved Difference fra Trondheim, Taboo fra Bodø og Dream fra Oslo.

Kulturell modernisering
På 60-tallet ble flere elever utvist fra gymnaset fordi de hadde langt hår og nektet å klippe seg. Per Abrahamsen fra Mojo Blues forteller blant annet hvordan han og faren ikke snakket sammen på flere år fordi han ikke kunne akseptere sønnens lange hår og den nye klesmoten.

– Ungdomsopprøret kom fordi det hadde oppstått et kulturelt etterslep, forteller Per Kristian Olsen. – Etter krigen moderniserte Einar Gerhardsen økonomien og industrien. Men han klarte ikke å modernisere Norge kulturelt, det måtte ungdommen selv ta seg av.

Legendarisk musikkmiljø
Club 7 ble et av Norges mest innflytelsesrike ungdomsmiljøer og tiltrakk seg alle som ville bli musikere. I kveld møter vi vokalist Inger Lise Andersen som var vokalist i gruppa Wentzel fra Mjøsdistriktet. Hun forteller om hvordan hun rømte hjemmefra som 17-åring for å synge på Club 7.

– Ungdommen kjempet gjennom hele 60-tallet mot et autoritært samfunn som alltid sa nei, forteller Olsen. – Også NRK var et autoritært samfunn, og Vidar Lønn-Arnesen ble først avvist da han lanserte ideen om "Ti i skuddet" i 1965.

Politisk protest
Generasjonskampen gjorde pop- og rockemusikken til mer enn underholdning, og med Asa Krogtoft og gruppa hans 126 fikk musikken et mer politisk budskap. I dokumentaren forteller han om hvordan kjempehiten "Graveyard Paradise" var en protest mot Vietnam. Som låtskriver identifiserte han seg vel så mye med poeter som med musikere.

Om Norsk rocks historie
I sommer blir det gjensyn med "Norsk rocks historie", i alt 11 programmer. Serien ble vist første gang høsten 2004 og var et samarbeidsprosjekt mellom radio og tv.

"Norsk rocks historie" er en fortelling om en unik musikk-kultur. Det er også en fortelling om norsk ungdoms kamp for anerkjennelse og respekt i et samfunn som til tider var svært fiendtlig innstilt mot rocken.

Gjennom unikt arkivstoff og eksklusive intervjuer beveger vi oss fra 50-tall til 90-tall.

Egenprodusert dokumentarserie fra Program riks, Tromsø
Kommentarer: Per Kristian Olsen
Prosjektleder: Arvid Esperø
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

LENKER
  • Les mer