Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. april 2009 kl 23.05 Norsk polarhistorie: Nasjonsbyggerne

En gjenoppstått vikingkonge

Ole André Sivertsen er programleder for Norsk polarhistorie.(Foto: Håvard jenssen/Videomaker)
Ole André Sivertsen er programleder for Norsk polarhistorie.(Foto: Håvard jenssen/Videomaker)
Året er 1889 og Norge har i flere hundre år vært en internasjonalt ikke-eksisterende nasjon, først i union med Danmark, siden med Sverige. Når Fridtjof Nansen og hans menn kommer hjem fra sin ekspedisjon der de har krysset Grønland fra kyst til kyst, får Norge sine første helter.

Nansen er den gjenoppståtte vikingkongen, og en nasjonalistisk bølge er på vei.

Perfekt timing
Timingen er perfekt. Flere nordmenn henger seg på Nansens suksess og hevder at Norge må ta ansvaret for å utforske de polare områdene. Dette er et middel Norge kan bruke for å vise seg fram for verden som en "kulturnasjon" på lik linje med de store nasjonene i Europa. Og det kan være med på å løsrive oss fra Sverige!

Grønlandsferden fungerer, og en nasjonalistisk bølge med troen på at Norge skal bli en selvstendig nasjon som utforsker ukjente områder har startet.

I kjølvannet av Nansen
Framekspedisjonen over polhavet regnes som den mest kjente av ekspedisjonene fra denne tiden, men den er bare en av mange, for flere nordmenn inspireres av Nansen. Eivind Astrup og Carsten Borchgrevink er to av dem som opererer i hans kjølvann. Roald Amundsen gjør også sine første forsøk i tiåret før Norge blir selvstendig.

Den mest dramatiske ekspedisjonen står kanskje hvalfangeren C. A. Larsen for i 1901, da han med norsk skute og mannskap skal frakte den svenske polarforskeren Otto Nordenskjöld til Antarktis.

Om serien
Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder, og historiene er mange. I en splitter ny dokumentarserie får vi både høre de kjente historiene om Nansen som reiste over polhavet, Amundsens ferd til sydpolen, men også at det i forkant av disse har vært flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød. Programleder Ole Andre Sivertsen tar oss med ut i isødet, i en reise som strekker seg over Arktis, Antarktis, Grønland, Svalbard, Sør-Georgia og Trollbasen.

Dokumentar i seks deler (2009)
Produsert for NRK av Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produsent: Kjell Eriksen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 91164716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Blir også sendt onsdag kl. 23.05 (NRK2).