Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. september 2008 kl 20.10 Kulturdokumentar: Evelyn Glennie - en døv trommis

Om å lytt og la seg berøre

Evelyn Glennie – en døv trommis: All lyd kan brukes til å lage musikk. Som lyden av fottrinn. (Foto: Skyline Productions)
Evelyn Glennie – en døv trommis: All lyd kan brukes til å lage musikk. Som lyden av fottrinn. (Foto: Skyline Productions)
Touch the Sound tar oss med på en fascinerede reise med Evelyn Glennie, en av verdens fremste musikere. Hun er klassisk perkusjonist og har vunnet Grammy for sine soloverker. Hun er også døv.

Evelyn Glennie suser rundt på scenen mens hun pisker opp en musikalsk storm på en lånt slangetromme. Rundt henne ruller tordenskyer som larmer omkring i de sveitsiske alpene i den idylliske byen Locarno i Sveits. Regissør Thomas Riedelshemer fulgte Evelyn Glennies turnévirksomhet i løpet av ett helt år

Evelyn Glennies hørselsproblemer begynte allerede i åtteårsalderen. I barndommen spilte hun munnspill og klarinett og viste tidlig at hun hadde musikalsk anlegg. Men allerede som tolvåring ble hun diagnostisert som helt døv. Imidlertid var dette sammenfallende med den tiden hun begynte å interessere seg for slagverk.

Hun lærte seg å lese på munnen og kastet seg inn i sin lidenskap, slagverk. Da hun fylte 16 studerte hun ved The Royal Academy of Music i London.

I dag er hun uten tvil verdens mest berømte solotrommeslager. Hun trekker fulle hus hvor hun enn opptrer og har gitt ut 17 soloalbum.

Hørsel er en form for berøring, sier hun. Og det er dette det handler om; å lytte og å la seg berøre.

Dokumentar fra 2004
Originaltittel: Touch the Sound
Regissør: Thomas Riedelsheimer
Produksjon: Filmquadrat og Skyline Productions

Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no