Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. september 2008 kl 21.10 Hovedscenen: En fiolinkonsert blir til

Mutter og Gubaidulina!

Hovedscenen: En fiolinkonsert blir til: Den russiske komponisten Sofia Gubaidulinas  nye fiolinkonsert er skrevet spesielt for Anne-Sophie Mutter. Foto: Pars Media
Hovedscenen: En fiolinkonsert blir til: Den russiske komponisten Sofia Gubaidulinas nye fiolinkonsert er skrevet spesielt for Anne-Sophie Mutter. Foto: Pars Media
Før verdenspremieren på den russiske komponisten Sofia Gubaidulinas fiolinkonsert tilegnet Anne-Sophie Mutter, var tysk fjernsyn på pletten gjennom arbeidet med verket.

Urframføringen av fiolinkonserten skjedde på musikkfestivalen i Luzern i august 2007, med Mutter som solist ledsaget av Berlinerfilharmonikerne og med Sir Simon Rattle på dirigentpodiet.

Historien om et verk
Sofia Gubaidulina (77) er for lengst anerkjent som en av de ledende i generasjonen etter Sjostakovitsj. Hennes andre fiolinkonsert hadde vært på tale lenge, og forventningene til den satte Gubaidulina under atskillig press.

Hennes mest framførte verk er Offertorium (Fiolinkonsert nr 1) for den latviske fiolinisten Gidon Kremer, noe som banet vei for hennes internasjonale gjennombrudd i 1980. Til tross for alt det andre Gubaidulina har skrevet i mellomtiden, har det alltid vært den nye konserten som solofiolinister, dirigenter og orkestre over hele verden har ventet på.

Det var i 1992 at dirigenten Paul Sacher (kjent for The Paul Sacher Collection av originalpartiturer i Basel) bestilte en ny fiolinkonsert av Sophia Gubaidulina. Det var hans ønske at Anne-Sophie Mutter skulle være solist ved urframføringen.

Paul Sacher selv var gått bort før et nytt århundre satte inn, men 15 år etter at han bestilte verket, kunne ønsket hans oppfylles.

Tysk dokumentar (2008)
Originaltittel: Sophia - Biography of a Violin Concerto
Produsert av: Pars Media Film und Fernsehprod. GMBH
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900