Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. september 2010 kl 22.25 Migrapolis: Fra øst til vest

Inspirasjon fra Østen


Hva får en 20 år gammel jente fra Stavanger til å kle seg ut som en japansk tegneseriefigur? Og hvorfor velger en ung nordisk mann å danse rundt en hellig basilikum?

Rakel Arntzen er lidenskapelig opptatt av manga og animé, dvs japanske tegneserier og animasjonsfilmer. Lidenskapen er så sterk at Rakel så ofte hun kan går rundt i kostymer fra kjente manga-serier. Klærne har hun sydd selv. På ledige kvelder møter hun venner for å leke og skape liv til favorittfigurene. De kaller det costumeplaying.

Moren til Rakel synes det er fint at datteren er kreativ, selv om hun gjerne skulle sett at det ble litt mindre manga og litt mer skolearbeid.

Hare Krishna-munken Martin
-Jeg skulle ønske folk var mer interessert i det åndelige liv. Det er mange problemer i samfunnet, men det største problemet er at vi har vendt oss vekk fra Gud.

Det sier Martin Krogsgaard, en Hare Krishna-munk som Migrapolis får møte i tempelet på Røa. I tempelet er det opp og stå klokka 0400 hver morgen for å be et par timer. Da sitter munkene og de andre i ring og gjentar mantraet Hare Krishna. Midt i rommet står en basilikumbusk.

Reporter Vegard Thomas Olsen får ikke bare være flue på veggen, han inviteres med i bønnen. I tillegg får han synge med hare krishna-gjengen på Karl Johan. Munkene er kledd i oransje, de andre er kledd i hvitt.

Hvorfor velger en vanlig dansk gutt å vende seg mot en religion med opphav i India? – Jeg hadde et helt greit liv på overflaten. Men jeg savnet noe. Det jeg savnet var Krishna. Hvis man leter etter sannheten, så finner man den, sier Martin.

Hekta på kampsport
Martin Bryn Wingaard ble hektet på kampsport allerede da han var 8 år gammelt. Nå er han blitt voksen og trener på samme måte som de beryktede og myteomspunnede ninjaene gjorde i Japan for flere hundre år siden. I følge Wikipedia var ninjaene leiesoldater opplært i den japanske krigskunsten ninjitsu (kunsten å holde seg skjult)

Hjemme har Martin utallige sverd og andre ninjavåpen, men det er kun til treningsbruk og estetisk nytelse. Hvert år drar han på treningsleir i Japan. Da er det kanskje ikke så overraskende at han drikker grønn te og studerer japansk på universitetet? – Jeg er fascinert av språket og begynte først å utforske det på egenhånd, forteller Martin. Han mener ninja-treningen ikke bare gir ham bedre fysisk form, men også mental styrke. Og kvalitetstid med faren, som også er ninjafrelst. – Det er en far-sønn-greie. Det er som å dra på fisketur sammen – bare litt mer action.

Reportere i denne utgaven av Migrapolis er Hung Ba Mai, Daniel Ruazol, Vegard Thomas Olsen


Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen (2010)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf: 815 65 900
LENKER
  • Hjemmeside