Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. mai 2006 kl 21.30 Niern: Apokalypse nå! Redux

Forlenget krigsdrama


"Apokalypse nå" er Francis Ford Copplas mektige filmepos om Vietnamkrigen
Francis Ford Coppolas store krigsepos fra Vietnamkrigen, "Apokalypse nå!", hadde premiere i 1979. 22 år senere vendte regissøren tilbake til filmmaterialet, og skapte "Apokalypse nå! Redux", en utvidet og omredigert versjon av filmen.

Coppola hadde flere vanskeligheter under den opprinnelige innspillingen. Det var store problemer med været, Harvey Keitel fikk sparken etter mindre enn to uker av innspillingen og ble erstattet med Martin Sheen som fikk et hjerteattakk midtveis i produksjonen. Produksjonsplanen og budsjettet kom hurtig ut av kontroll. Budsjettet lød på 10 millioner dollar, mens filmens endelige kostnader var på 30 millioner dollar.

Regissørens problemer fortsatte i redigeringsrommet, hvor han vaklet mellom flere forskjellige strukturer og avslutninger før han endte på den 153 minutter lange versjonen som hadde premiere i 1979.

Den nye versjonen
I 2001 la Francis Ford Coppola til 53 minutter, blant annet en sekvens som han valgte ikke å ta med i 1979 – møtet i jungelen mellom Willard (Martin Sheen), mannskapssjefen (Albert Hall), Clean (Larry Fishburne), Chef (Frederic Forrest), Lance (Sam Bottoms) og tre strandede Playboy-modeller på turné for amerikanske tropper.

I den nye versjonen får vi også se et besøk på en plantasje drevet av de franske kolonistene De Marais (Christian Marquand) og Roxanne (Aurore Clement).

"Apokalypse nå! Redux" ble godt mottatt på filmfestivalen i Cannes i 2001, 22 år etter at originalversjonen fikk Gullpalmen samme sted.

Amerikansk krigsdrama (2001)
Originaltittel: "Apocalypse Now Redux"
Med: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Albert Hall
Regi: Francis Ford Coppola
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78