Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. oktober 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Ut i naturen: Magasin (ttv)

NRK1 tirsdag 17. oktober kl 19.30
Ut i naturen: Magasin

Kattugla Skorstein på vingene igjen!

Det smaker fugl av Ut i naturens oktobermagasin. Det blir et gledelig gjensyn med kattugla Skorstein som sterkt skadet ble reddet ut av pipa hos en familie i Løten i mars i år. Og i Nord- Østerdal har de fått en meget sjelden fugl på besøk, forteller Trond Berg.

Kattugla Skorstein ble rikskjendis i vår da han sotet og svært forkommen fikk friheten tilbake etter å ha sittet fast i pipa i tre uker. Siden den gang har Ut i naturen fulgt ham til veterinæren, og til hans nye hjem på Fåberg, der han har bodd siden og klart seg bra. Så bra at han kan fly igjen!

Hell i uhell
Første gang vi hørte om den uheldige kattugla var i Ut i naturen-magasinet i mars. Familien i Løten registrerte til stadighet merkelige lyder som kom fra pipa. Etter tre uker fikk de til slutt sopt ut kattugla Skorstein, som var svært medtatt og med alle vinge- og halefjærene avslitt. Mirakuløst hadde den kommet fra det ufrivillige fangenskapet med livet i behold.

Fuglen ble deretter tatt i forvaring hos programleder Trond Berg personlig, før han tok med seg Skorstein til en fugleveterinær i Oslo.

Her viste det seg at Skorsteins skader nok var mer omfattende enn man trodde i begynnelsen. I tillegg til de avslipte fjærene, hadde den stakkars ugla fått nebbskader, samt skader på vingespiss og klør, så her måtte det kirurgi til.

Omfattende operasjon
Venstre vingespiss ble sydd, halefjærene ble nappet ut for å få fart i fornyelsen av fjærdrakta. Dette kunne imidlertid ikke gjøres med vingefjærene. De er så godt festet at muskelvev kan bli skadet. Derfor måtte disse vokse ut av seg selv. To klør måtte amputeres, slik at Skorstein nå måtte klare seg med i alt seks klør i stedet for åtte. Dessuten måtte nebbroten fikses.

Etter denne omfattende \"reparasjonen\" ble Skorstein overført til et større bur, hos Helge Grønlien på Fåberg. I løpet av sommeren har store ting skjedd. De fleste fjærstubbene på vingene er blitt felt og erstattet av nye fjær. Halen er blitt helt fin. Og Skorstein er dermed blitt flygedyktig. Men en liten justering mangler fortsatt: Noen av de gamle fjærstubbene sitter fortsatt igjen i vingene, og dermed må man faktisk til med araldit.

I kveldens program følger vi hele \"operasjonen\" med Skorstein. Spenningen ligger nå i hvordan dette går videre. Vil Skorstein klare seg på egenhånd igjen?

Rovdyr og byttedyr
Gaupa utrydder rådyrene, mener rovdyrmotstanderne. Rovdyr kan aldri utrydde byttedyrene sine, sier rovdyrvennene. I Østerdalen gjennomføres det nå et forskningsprosjekt som prøver å finne ut hvordan rovdyr påvirker sine byttedyr. Og dyrene det forskes på er nettopp gaupe og rådyr. Det er et faktum at rådyrbestanden har gått ned i Østerdalen. Men skyldes det at gaupa tar mange rådyr, eller finnes det helt andre årsaker? I Ut i naturen i kveld får vi - foruten unike bilder av gaupe - også presentert resultater fra denne pågående undersøkelsen, forteller programleder Trond Berg.
Undersøkelsen ledes av forsker Reidar Andersen ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim.

Og som vanlig i det månedlige Ut i naturen- magasinet blir det spennende amatøropptak og seerkonkurranse.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturmagasin fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Trond Berg
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)
Ut i naturens hjemmeside: http://www.nrk.no/viten/nyheter/index-utinaturen.html

Bilder
1. I kveldens program følger vi hele \"operasjonen\" med Skorstein. (Foto: NRK)
2. Kattugla Skorstein er på vingene igjen! (Foto: NRK)
3. Er det gaupa som er skyld i at rådyrbestanden i Østerdalen går ned? Resultater fra et pågående forskningsprosjekt presenteres i Ut i naturen. NB! Bildet er tatt under kontrollerte forhold. (Foto: NRK)