Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. mars 2002 kl 22.00 Faktor: Harald Jarls siste reis

Et verdig farvel


 
 I over 41 år har hurtigruta
I over 41 år har hurtigruta "Harald Jarl" gått opp og ned langs kysten. Avskjedsturen ble et farvel med en del av norsk kysthistorie (Foto:Ole Magnus Rapp Aftenposten)
Da hurtigruta ”Harald Jarl” klappet til kai i Bergen for siste gang 20. oktober 2001, var en epoke over i hurtigrute-historien. ”Harald Jarl”s siste triumfseilas langs norskekysten symboliserte et farvel til den gamle tid, et farvel til den gamle passasjerbåten. Nå overtar cruise-skipene for godt.

”Harald Jarl”s siste ferd ble en enestående og rørende opplevelse. I nesten hver havn vanket det blomster, flagg, musikk, marsipankake, takk og tårer. I over 100 år har hurtigruta vært en livsnerve og en del av dagliglivet på kysten mellom Bergen og Kirkenes. De siste årene har flytende hoteller overtatt for de gamle båtene. Siste anløp av ”Harald Jarl” ble derfor et symbol på et tidsskille, et siste gjensyn med et skip som tilhører norsk kysthistorie.

Kunstnerisk
”Harald Jarl” var en spesiell hurtigrute av flere grunner. Røkesalongen foran var utsmykket av bildekunstneren Kaare Espolin Johnson. Det påstås at Espolins kunstverk, innfelt i veggene i salongen, er like mye verdt som hele båten. Og da snakker vi om summer på over 10 millioner kroner !

De fantastiske kunstverkene var også årsaken til at ”Harald Jarl” ikke avsluttet sin siste reise i Bergen den 20.oktober. Utenfor ruta gikk den videre til hovedstaden, der den lå som en del av Oslo Kuntsforenings store Espolin Johnson-utstilling. Etter en uke ble kunstverkene om bord varsomt tatt ned. Nå skal de renses og restaureres før de seiler videre, som en del av utsmykkingen på den nye hurtigruta ”Trollfjord”, som settes inn i trafikk til våren.

Vanskelig farvel
Offiserer og mannskap har blandete følelser. Mange synes det er trist å si farvel til den flotte sjøbåten og til det spesielle miljøet og samholdet om bord. Men samtidig ser de fram til å arbeide på et moderne fartøy, hvor jobben kan gjøres så mye lettere og komforten er langt bedre.

Båt og folk
I over 41 år har ”Harald Jarl” gått opp og ned langs kysten. Den har tilbakelagt en avstand som tilsvarer 129 ganger rundt jorda ved ekvator! I løpet av disse årene har det utviklet seg et nært forhold mellom båten og folk langs kysten. Avskjedsturen ble derfor en spesiell opplevelse. Et farvel til en del av norsk kysthistorie, og et farvel til Espolins fantastiske salong-galleri. Men kunstverkene skal vi få oppleve på nytt når det nye cruise-skipet ”Trollfjord” sjøsettes til våren. Det får være trøsten.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Bård Gudmund Hansen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde


I over 41 år har hurtigruta ”Harald Jarl” gått opp og ned langs kysten. Avskjedsturen ble et farvel med en del av norsk kysthistorie (Foto:Ole Magnus Rapp Aftenposten)