Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. april 2007 kl 19.55 En statsminister takker for seg

Omstridt avskjed med Göran Persson

Nærmere halvannen million svenske seere benket seg foran TV-skjermen de fire kveldene dokumentaren om Göran Persson ble sendt (Foto: SVT)
Nærmere halvannen million svenske seere benket seg foran TV-skjermen de fire kveldene dokumentaren om Göran Persson ble sendt (Foto: SVT)
I kveld sendes den første av fire programmer om Sveriges avgåtte statsminister Göran Persson. Dokumentarserien vakte sterke reaksjoner da den ble sendt på SVT i mars, og politiske eksperter i Sverige mener den har gjort ubotelig skade på Perssons ettermæle.

Allerede i 1996 inngikk påtroppende statsminister Göran Persson en avtale med SVTs politiske kommentator, Erik Fichtelius. De to ble enige om å la Fichtelius følge Persson i hans periode som statsminister mot at programserien først ble vist når Persson fratrådte embetet. Resultatet er en dokumentarserie i fire deler der Göran Persson gjennom ti år har snakket fritt ut om hva han mener om en rekke ting, deriblant politikere både i hans eget parti og hos motstanderne.

I Sverige er dokumentarserien omtalt som et unikt prosjekt og den skapte sterke reaksjoner både i forkant og da den ble sendt. Selv Göran Persson følte på et tidspunkt behovet for å ta til motmæle mot kritikken som kom i kjølvannet av hans mange kontroversielle uttalelser i programmet.

Skarp kritikk av Carl Bildt
Første del av dokumentarserien har fått undertittelen "Aldrig ensam - alltid ensam". Vi møter Göran Persson idet han tiltrer som statsminister i 1996 og oppnevner sin første regjering. Han installerer seg på Harpsund og blir invitert på sin første kongemiddag.

Samtidig er kampen mot Carl Bildt hard, og Persson er svært nær ved å miste makten allerede under valget i 1998. Kveldens program fikk for øvrig mye oppmerksomhet som følge av Perssons kvasse uttalelser om motstander Bildt i denne perioden.

Vi møter også Persson under EUs toppmøte i 1998, og når han i 1999 på hjemmebane får utfordringer da Erik Åsbrinks plutselig bestemmer seg for å gå av som finansminister.

Sv. innkjøpt dokumentarserie (2006)
Originaltittel: Statsministeren – Göran Persson
Produsert av: SVT1 ved Erik Fichtelius og Kjell Tunegård
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no