Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. desember 2003 kl 20.35 Presidenten

Sveitsisk diplomati

President Bartlet får en vanskelig nøtt å knekke i forholdet til Iran, og må sette Charlie inn i saken. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet får en vanskelig nøtt å knekke i forholdet til Iran, og må sette Charlie inn i saken. (Foto: Warner Bros.)
Hva gjør en amerikansk president når humanitære og politiske interesser krysses på høyeste diplomatiske plan – i en sak som vedrører Iran?

USA har og har hatt sine runder med Iran. Den amerikanske serien "Presidenten" bringer opp et tenkt tilfelle der landets øverste leder må avgjøre hvor tungt en syk sønn av en iransk ayatolla
veier i vektskålen.

"Top secret"
For å leve er ayatolla-sønnen nødt å gjennomgå en kirurgisk operasjon i USA, samtidig som det er kjent at faren tilhører den delen av Irans lederskap som fordømmer USA på den mest kompromissløse måte. Henvendelsen er kommet gjennom de diplomatiske kanalene og blir behandlet som "top secret".

President Bartlet overveier problemet. Til sist kommer han fram til en løsning. Og løsenordet er "sveitsisk diplomati".

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Serien går i reprise på NRK1 tirsdager.

Amerikansk dramaserie av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 4)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • NBCs nettsider 
  • Warner Bros' nettsider