Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. november 1999 kl 21.15 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 fredag 19. november kl 21.15
Bokbadet (10:14)

Jan Guillou om ridderidealene

Jan Guillou er gjest i Bokbadet i kveld. Han er aktuell med bind to i trilogien \"Tempelridderen\". Her møter vi hovedpersonen Arn som er tempelridder, villig til å ofre livet for sin tro.
Arn er også bærer av alle ridderlighetens dyder og har stor klokskap, i motsetning til mange andre av de kristne han møter i sin 20 år lange tjeneste.
- Ridderidealene innebar at man skulle holde sitt ord, vise nåde mot de beseirede, forsvare de svake, ikke stjele og ikke lyve. Disse idealene er gode, sier Jan Guillou. Han sier videre at ridderlighet i vår tid oppfattes som konservativt, og da er man mot kvinner eller for dem på feil måte.

\"Fittstim\"
Jan Guillou er stolt av datteren som er medforfatter i \"Fittstim\". For øvrig bekjenner han seg altså til ridderlighetens idealer. Guillou føler den feministiske debatten som fiendtlig.
- Jeg går ikke med på at fordi jeg er mann, er jeg idiot. Heller ikke at menn har kollektiv skyld for kvinnemishandling og voldtekt. Et slikt utgangspunkt er som en krigserklæring mot mannen, og da blir det jo ingen dialog, sier forfatteren, som for mange fremstår som selve \"ur-machoen\" i Sverige.

Jan Guillou
Jan Guillou er født i 1944 og er opprinnelig journalist. Sammen med en annen journalist ble han i 1974 dømt til ti måneders fengsel for en artikkel hvor flere forhold omkring den svenske etterretningstjenesten Infomationsbyrån (IB) ble avslørt. Denne saken, \"IB- affaren\", førte til en omfattende debatt om grensene for journalistikk og ytringsfrihet, og om den svenske etterretningstjenestens virksomhet.
Guillou har hatt stor suksess med en serie romaner om etterretningsagenten Hamilton, med dekknavn \"Coq Rouge\" (ti bind siden 1986). Bøkene er oversatt til mange språk, og lagt til grunn for film- og tv-produksjoner. Forfatteren er også kjent for sine kritiske reportasjer for Sveriges Television.

NRK2 fredag kl 21.15

Bilde (via scanpix/internett)
Jan Guillou og Anne Grosvold dypdykker i Bokbadet i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)


Ved Einar Askerøi og Rolf Clemens
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83