Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. mai 1999 kl 19.00 Halleluja

Halleluja (ttv)


NRK1 søndag 23. mai kl 19.00
Halleluja (7:9)

Partnerskapet som ryster kirken

- De to årene vi har vært \"gift\" er kanskje de beste i mitt liv, forteller Siri Sunde i kveldens \"Halleluja\". Den lesbiske presten og hennes livspartner Eleanor Brenna er gjester hos Kjell Erik Moen, mens Tone Hulbækmo spiller fra sin kritikerroste, nye CD.
Siri Sunde er navnet som har splittet den norske folkekirken i to. Da biskop Rosemarie Køhn den 1. februar ga henne prestejobben tilbake, ble Kirken kastet ut i et opprør og en strid som ryster den i dens grunnvoller. Ved inngangen til et nytt årtusen er det ingen som vet hvordan Siri Sunde-saken kommer til å forandre Kirken.

Prester frasier seg åndelig tilsyn
26 prester i Rosemarie Køhns bispedømme har skrevet brev hvor de frasier seg biskopens åndelige tilsyn. De har ikke lenger tillit til henne som en veileder i tro og lære. Både biskopen og Siri Sunde anklages for løftebrudd. Køhn anklages for å ha gått imot bispemøtets vedtak og Siri Sunde for å ha brutt sitt løfte til biskop Køhn om ikke å inngå partnerskap så lenge hun var ansatt som prest.
Dette var en avtale de inngikk i 1995, etter at bispemøtet og Kirkemøtet hadde vedtatt at praktiserende homofile ikke skulle få jobbe i vigslede stillinger, det vil i praksis si prestestillinger, først og fremst. I ettertid har både Rosemarie Køhn og Siri Sunde uttalt at de angrer på denne avtalen og at ingen av dem ville inngått en slik avtale i dag.

Forsoning
På galleriet i Sofienberg kirke snakker Siri Sunde og Eleanor Brenna åpent med Kjell Erik Moen om hvordan de har opplevd denne prosessen fra sin side. Det begge er mest opptatt av nå er hvordan Kirken skal komme videre.
Eleanor Brenna har nesten 20 års erfaring fra arbeid i konfliktområder. Hun har vært utstasjonert fra Flyktningerådet både i Bosnia, Midtøsten, Latin- Amerika og Nord-Irland.
I Nord-Irland jobbet hun halvannet år med forsoningsgrupper i Belfast hvor katolske og protestantiske ungdommer deltok for å finne en måte å snakke sammen på over kløften. Nå har hun mange tanker om hvordan partene i homofilistriden i Kirken skal kunne klare å eksistere under samme tak.

Sjelden sjanse
Siri Sunde og Eleanor Brenna har valgt å ligge lavt i forhold til media. Ingen journalister har fått slippe over terskelen hjemme hos dem, og med unntak av et innslag til Dagsrevyen den dagen det ble klart at Siri Sunde fikk fortsette som prest, har de konsekvent sagt nei til å stille opp på intervjuer sammen. Kveldens program er derfor en sjelden sjanse til å oppleve dette paret sammen, som har gitt navn og ansikt til en av de vanskeligste indre konflikter Den Norske Kirken har stått overfor i vårt århundre.

Tone Hulbækmo
De to 40-åringene fra henholdsvis Bergen og Oslo stortrives i den lille bygda Torpa, nord for Dokka ved Randsfjorden. Helt i den andre enden av bispedømmet, øverst i Østerdalen, holder norsk musikks store \"hulder\", Tone Hulbækmo til. På sin siste CD \"Kyrja\" har hun gravd fram gamle folketoner og ikledd dem en moderne, musikalsk drakt. I kveldens program stiller hun med musikere og fullt kor for å fremføre tre sanger fra den nye CD\'en.

NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
Den lesbiske presten Siri Sunde og hennes livsledsager Eleanor Brenna (t.v.) er gjester hos Kjell Erik Moen i kveld

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53