Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. august 2010 kl 18.10 Tinas mat

Husmannskost og svensk vin

Tomas Tengby og Tina Nordström 
 Foto: Pelle Lund /Kamerareportage, SVT
Tomas Tengby og Tina Nordström Foto: Pelle Lund /Kamerareportage, SVT
I kveld lager Tina Nordström god, gammel husmannskost. Hun byr på ulike sorter sild med smakstilsatt potetmos. Tomas Tengby har besøkt en svensk vingård i Flen. Han lover også å forklare hvor begrepet "Cordon Bleu" egentlig kommer fra.

Vinproduksjonen er ikke særlig stor i Sverige, men den fins. Det er faktisk mulig å dyrke vinranker med druesorten chardonnay og vidal så høyt som i Flen.

Tomas Tengby besøker vinbonden Göran Amnegård som har vendt det kjølige klimaet til sin fordel. Han lager nemlig svensk Eiswein av druene.

Fakta om Eiswein
Eiswein er tysk vin som er laget av frosne druer. Druene må plukkes når det er kuldegrader, og etterpå skal de presses mens de er frosne. Ettersom vannet er frosset, blir det igjen i pressen. Det er grunnen til at vinen blir svært rik på sukker og syre. Det endelige resultatet blir særdeles smakfullt og tåler lang lagring. Prisen blir naturligvis deretter.

Om serien
Sveriges kokkeyndling Tina Nordström er tilbake på norske tv-skjermer. Siden serien startet på Sveriges Television i februar 2001, har Tina presentert hundrevis av matretter for 1,5 millioner seere i hjemlandet. Hun er kåret til årets tv-personlighet i Sverige.

Tomas Tengby er som i tidligere programmer Tinas faste medprogramleder i serien.

Sendt tidligere.

Svensk matserie (2003)
Med: Tina Nordström og Tomas Tengby
Originaltittel: "Mat"
Produksjon: SVT
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no / 41 42 88 00
TV-seere kan kontakte Publikumsservice / 815 65 900
LENKER
  • Hjemmeside 
  • Oppskrifter