Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. november 2006 kl 17.25 Grenseløs kjærlighet: Grenser

Nasjonale grenser – murer og broer

Jan og Justina kom på kant med hennes familie i Singapore. (Foto: SVT)
Jan og Justina kom på kant med hennes familie i Singapore. (Foto: SVT)
"Det handler om familiens anseelse, ikke om ditt eget liv eller det du selv ønsker og vil!"

Slik svarte moren til Justina Soewarso Sundström da Justina trosset sin familie i Singapore for å flytte med sin svenske kjæreste Jan til Sverige. I "Grenseløs kjærlighet" forteller de om grenser som i blant må overskrides for at man skal kunne leve sammen.

Justina og Jan traff hverandre for seks år siden, først på internett, siden i Singapore. Jan ble der i et år, og siden bestemte de seg for å leve sammen i Stockholm. Etter giftermålet ble kontakten med Justinas familie brutt.

I programmet opplever vi Justina og Jans forventninger i forbindelse med en familiegjenforening.
Justinas familie skal komme på besøk til Sverige for første gang, og hun er meget urolig for hva som kommer til å skje…

Sporvogn til begjær
Sergio Bastos er komponist og musiker fra Brasil som forelsket seg hodestups i finske Katariina da han var på turné i Helsingfors.

"Da jeg så henne på trikken med sollyset øynene, ja da var jeg solgt!" forteller Sergio. Nå står de på flyttefot til Brussel der Katariina skal arbeide som Latinamerika-ekspert hos EU-kommisjonen. Selv skal Sergio være hjemmepappa.

Jens og David
Danske Jens og amerikanske David møttes på en strand i Århus. Etter fem år giftet de seg og bor nå i Danmark der David føler seg hjemme og som "normal".

Deres store problem er at de ikke kan leve som et par i USA, ettersom deres ekteskap ikke er gyldig ifølge amerikansk lov. Dermed får Jens heller ikke oppholdstillatelse i USA. Og David som er enebarn, kan derfor ikke hjelpe sine gamle og syke foreldre i USA. Det gir ham konstant dårlig samvittighet.

Mer om serien
Statistikken viser at interkulturelle forhold er mer og mer vanlig. Nå blir hvert femte ekteskap i Norge inngått mellom personer med ulik nasjonalitet. Det er dette "Grenseløs kjærlighet" handler om, en feelgood-serie med masse varme og humør. Vi møter tre ulike par i hver sending. I fire av programmene møter vi par fra Norge.

Temaene som kommer opp i løpet av serien, er velkjente, men får her en spesiell vri. Det handler om lovens bokstav. Om samliv. Om det mannlige-kvinnelige-menneskelige. Familie og barn. Slekt og venner. Det handler også om unik kjærlighet – og vår tids grenseløse kjærlighetsmøter som er med å forandre de norske, svenske, danske og finske samfunnene.

Serien er en samproduksjon mellom NRK og de nordiske søsterselskapene.I dagens globaliserte verden flytter folk mer enn noen gang, det være seg innenfor eller utenfor EU, og stadig flere par har røtter i ulike land. Serien er en samproduksjon mellom NRK og de nordiske søsterselskapene. I fire av programmene møter vi et par fra Norge.

Nordisk dokumentarserie i 7 deler (2005)
Prosjektleder og regi, NRK: Kjetil Saugestad
Produsert av: Utbildningsradioen (UR), i samproduksjon med NRK, DR, YLE og FST
Kontakt i NRK Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57