Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. juni 2005 kl 20.25 Livet på skinner

Et lite stykke Norge

Konduktør Jan Anders Arneberg ville fortsette i samme jobb etter å ha overlevd Åsta-ulykken. Han kan ikke tenke seg en bedre arbeidsplass. (Foto: NRK)
Konduktør Jan Anders Arneberg ville fortsette i samme jobb etter å ha overlevd Åsta-ulykken. Han kan ikke tenke seg en bedre arbeidsplass. (Foto: NRK)
Konduktør Jan Anders Arneberg overlevde en av Norges mest tragiske togulykker, Åsta-ulykken 4. januar 2000. Tiden etter ulykken var vanskelig, men han bestemte seg med en gang for at han skulle tilbake til jobben på toget. I dag kjører Jan Anders nøyaktig samme strekning.

- Her er det ikke farlig, her er jeg trygg, sier Arneberg. – Jeg er tryggere her enn når jeg kjører bil på E6.

I ukas Faktor kan du bli med på togreisen fra Hamar til Røros og møte noen av de menneskene som gjør at Jan Anders elsker jobben sin som konduktør.

Viktig for lokalsamfunnet
Rørosbanen er Norges eldste stambane. Den har flere ganger vært truet med nedleggelse, og etter Åsta-ulykken var det mange som tvilte på at toget igjen ville gå oppover Østerdalen. Men toget tøffer fortsatt videre, og Rørosbanen spiller en svært viktig rolle for lokalbefolkning og næring i distriktet. Toget binder de små bygdesamfunnene sammen.

Mange ulike mennesker
Tog 2383 samler mennesker i alle aldre som er ute i ulike ærend, og togreisen gir dem tid og ro til å la tankene vandre.

Liv Guttu, som bor på Koppang, reiser jevnlig med toget. Når livet i de dype skoger blir for ensomt og lengselen etter å se andre mennesker blir for stor, setter hun seg på toget.

Rodelkis på fem år tenker på vennene sine på Cuba, mens Terese som jobber i barnevernet på Tynset drømmer om å reise til Australia.

Glad i passasjerene
En av grunnene til at Jan Anders Arneberg ville tilbake til jobben på toget, er at han er glad i passasjerene sine. Ingenting er bedre enn å få hente kaffe til en gammel dame eller møte en smørblid passasjer som har ventet i 20 minus på et tog som er en halvtime forsinket, forteller han.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta, Program Oslo
Programskapere: Gry Kårstad og Cecilie Rego
Prosjektleder, Program Oslo: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV

Programmet er sendt tidligere.