Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. oktober 2009 kl 20.10 Dokumentar: Burma VJ

Med kamera som våpen


"Burma VJ" skildrer munkeopprøret i Burma i 2007 sett gjennom kameraet til videojournalistene i Democratic Voice of Burma. (Foto: Magic Hour Films)
"Når jeg tar frem kameraet skjelver jeg kanskje på hendene. Kanskje hjertet mitt banker. Men etter at jeg har filmet litt, er det ok."

I "Burma VJ" fortelles historien om munkeopprøret i Burma i 2007, hovedsakelig gjennom videoklippene til "Joshua" og resten av videojournalistene (VJ) som arbeider for den Oslobaserte TV-stasjonen Democratic Voice of Burma."Joshua" har selv fortellerstemmen i filmen. Dette gir et nært innblikk i Burmas pågående konflikt og skildrer forholdene i det lukkede landet med ærlig råskap.

Safranrevolusjonen
I 2007 begynte folk å marsjere i Rangoons gater i protest mot store økninger i bensinpriser. Etter hvert utviklet dette seg til store, fredlige demonstrasjoner for demokrati. Da munkene i landet sluttet seg til demonstrasjonene, fikk folkevandringene tilnavnet "safranrevolusjonen", etter munkenes safranfargede kapper. Videojournalistene var på plass for å dokumentere hendelsene, og fikk dermed også filmet myndighetenes voldelige nedslag. De sjokkerende bildene fra Burma ble spredt via internasjonale nyhetsmedier over hele verden.

Alene mot makten
Videojournalisten som kaller seg "Joshua", ble plutselig kastet inn i rollen som taktisk leder for en gruppe reportere, idet demonstrasjonene eskalerte og alle utenlandske fjernsynsteam ble nektet adgang. Dermed var disse videojournalistene de eneste som satt med muligheten til å fortelle verden om hva som skjedde i Burma, idet myndighetene arresterte, skjøt og drepte flere demonstranter.

Om filmen
For første gang er nyhetsklipp fra Burma samlet sammen til en større helhet av den anerkjente danske filmskaperen Anders Østergaard. "Burma VJ" gir et unikt innblikk i journalistenes risikofylte arbeid og i opprøret som finner sted i det strengt kontrollerte landet. Filmens hovedperson "Joshua" motarbeider i skjul myndighetenes propaganda ved å rapportere om det som ties i hjel.

Videojournalistene risikerer tortur og lange fengselsstraffer for sitt arbeid med å bringe nyheter ut fra det lukkede Burma. Bevæpnet med små håndholdte videokameraer tar de store sjanser idet de fanger folkets protester og myndighetenes overgrep på film. Videomaterialet de samler sammen, smugles ut av landet og sendes tilbake til burmesiske seere via TV-stasjonen Democratic Voice of Burma.

"Burma VJ" fikk strålende anmeldelser da filmen ble satt opp på norske kinoer i år.


Dansk dokumentar fra 2008
Originaltittel: "Burma VJ: Reporting from a Closed Country"
Regi: Anders Østergaard
Produsert av: Magic Hour Films
Distributør: Mediamente
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, tlf 92 40 38 73, 23 04 45 76
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf: 815 65 900