Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. januar 2002 kl 18.30 Tiden før Tim

Tilbake til fortiden

Tim (Niklas Knudsen) reiser tilbake i tiden. (NRK-foto: Ole Kaland)
Tim (Niklas Knudsen) reiser tilbake i tiden. (NRK-foto: Ole Kaland)
”Ingenting skjer uten at noe har skjedd først. Egentlig er det vel sånn at alt henger sammen, at det ene følger det andre. Så også med bussulykken. Politiet sa at det som skjedde hadde en naturlig forklaring, en årsak. De visste bare ikke hvilken.”

Slik lyder åpningen til NRKs nye dramaserie for barn og ungdom, ”Tiden før Tim”, og det er hovedpersonen selv som snakker. Tim (Niklas Knudsen) er 13 år og spiller i korps. Korpset skal på busstur, men underveis forulykker bussen, og Tim, som er den hardest skadde, blir liggende i koma.

Politiet har fem teorier om årsaken til ulykken: en løs skrue under bussen, en møtende bil i stor fart, en hund som løper langs veien, glatt vegdekke eller en mobiltelefon som ringer inne i bussen.

En stor oppgave
Bussulykken og politiets teorier er rammen rundt seriens egentlige historie, der Tim reiser tilbake i tid, til tiden før uhellet. Med reisen tilbake i tiden har 13-åringen gitt seg selv en stor oppgave: å forhindre ulykken.

Tim forstår at det som gjelder er å ordne opp i og avverge de fem årsakene i å trå til verks. Som følge av hans opprydding kommer han i kontakt med et knippe barneskjebner som er på kollisjonskurs med sine foreldre. Disse barna blir dermed en del av fortellingen, og Tims inntreden er med på å løse flokene for dem. Men dette blir bare et delmål ettersom hans hovedoppgave er å avverge bussulykken.

Barna han møter
De to første episodene handler om Nina (Cecilia S. Jørgensen). Hun har en overambisiøs mor spilt av Liv Bernhoft Osa, som helst vil at hun skal bli modell, noe Nina ikke er særlig klar for.

Episode tre handler om Lars (Axel Fidje Zeiner). Han spiller i korpset til Tim og har en forfyllet far, i Johannes Joners skikkelse.

Episode fire forteller om Hilde (Petrine Nyhus) som har to mødre; en fostermor (Agnete Haaland) som hun bor oss, og en biologisk mor (Andrine Sæther) som gjerne vil at Hilde skal bo hos henne.

Den femte episoden er om Marte (Carina Skaug) som har skilte foreldre, og som finner sitt eget lille krypinn fordi hun føler hun ikke blir tatt godt nok vare på av mor og far.

Midt oppe i det hele har Tim en mistanke om at hans far (Sven Nordin) er utro, og det må han gjøre noe med i den sjette og siste episoden.

Kjærlighet
”Tiden før Tim” er også en kjærlighetshistorie. Vibeke (Marthe Sofie Løkeland Eide), er forelsket i Tim, og etter hvert går det opp for Tim at hun kanskje er ei jente å satse på.

En helt annen forklaring?
Tim har en spennende jobb foran seg. For å nå målet må han unngå å støte på seg selv, den opprinnelige Tim, og det er ingen enkel oppgave ettersom han ferdes i det samme miljøet og med de samme menneskene som før ulykken. Tim håper imidlertid at korpsturen skal gå helt fint til slutt dersom han klare oppgaven sin.

Men kanskje det likevel ikke er som han og politiet tror? For som han selv sier: ”Noen ganger er det de små tingene som skiller det ene fra det andre, som gjør at det blir som det blir. Problemet er bare at man aldri vet hva det er.”

Regi og manus
Regissør Anne-Marie Nørholm har siden midten av 70-tallet jobbet med spillefilm, kortfilm og fjernsyn innenfor mange forskjellige fagområder, som produksjon, script, klipp og regi.
I de siste 15 årene har hun konsentrert seg om å kommunisere med barn og ungdom.
Hun var med å utforme programmet ”Midt i Smørøyet”, hun hadde regi på ungdomsserien ”Asylet II”. Mottok The Golden Chest Grand Prix for novellefilmen ”Lene og perlene”.
Hun var også ansvarlig for filmen ”Ole Aleksander Filibom-bom-bom” som er blitt vist på filmfestivaler verden rundt og vunnet flere priser. TV-serien med samme navn er solgt til flere europeiske land.

Anne-Marie Nørholm har i ”Tiden før Tim” hatt et nært samarbeid med manusforfatter Petter S. Rosenlund. Han har blant annet jobbet med NRK-programmene ”U” og ”Brennpunkt”, og har også skrevet stykker for scenen.”Tiden før Tim” er hans første drama for fjernsyn.

NRK Barn og Ungdom
Egenprodusert dramaserie
I rollene: Niklas Knudsen, Marthe Sofie Løkeland Eide, Noah Vagle, Cecilia S. Jørgensen, Axel Fidje Zeiner, Petrine Nyhus, Carina Skaug, Sven Nordin, Turid Gunnes, Agnethe Haaland, Gard Eidsvold, Liv Bernhoft Osa, Johannes Joner, Trine Svendsen, Andrine Sæther, Kristin Kajander, Kim Haugen og Jon Eivind Gullord.
Manus: Petter Rosenlund
Musikk: Jørn Christensen
Regi: Anne-Marie Nørholm, 23 04 71 87/94 17 72 58
Prosjektleder: Kirsti Holm-Glad/Ragnheidur Harvey, 23 04 90 61
Pressekontakt:Sabine Hammari, 23 04 99 18 /90 18 36 10

Bilder
1. Tim (Niklas Knudsen) reiser tilbake i tiden. (NRK-foto: Ole Kaland)
2. Tim (Niklas Knudsen) og Vibeke (Marthe Sofie Løkeland Eide). (NRK-foto: Ole Kaland)
3. Tim (Niklas Knudsen) havner i koma etter en bussulykke, og faren (Sven Nordin) er bekymret. (NRK-foto: Ole Kaland)