Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 25. desember 2007 kl 21.30 Film: American Psycho

Når overflaten betyr alt

Patrick Bateman (Christian Bale) er en vellykket psykopat (Foto: Lions Gate Films)
Patrick Bateman (Christian Bale) er en vellykket psykopat (Foto: Lions Gate Films)
Børsmegleren Patrick Bateman er veltrent og solariumbrun, har en flott leilighet og en vakker kjæreste. Han har fast bord på de mest fancy restaurantene og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Han er vennlig og imøtekommende, privilegert og begjært.

På overflaten en perfekt mann med et perfekt liv. Men Patrick er også morder, en hensynsløs og følelseskald sådan. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i én og samme person.

Omstridt roman
Romanen "American Psycho" av Bret Easton Ellis ble allerede før utgivelsen i 1991 utropt til siste tiårs mest kontroversielle roman, noe den ikke hadde problemer med å forbli inn i det nye millenniumet. Ellis’ forlag nektet å utgi romanen, men lot ham beholde forskuddet som lå i millionklassen. Dermed solgte Ellis boken en gang til, mot en ny svimlende sum, men også det nye forlaget nølte, og endte til slutt med å gi den ut direkte som pocketbok.

Ropene om forbud nådde også Norge da den ble utgitt her noen år senere. Noen kalte den spekulativ voldspornografi med forsonende trekk, mens andre roste den som en satire over jappetiåret.

Om filmen
Manusforfatter og regissør Mary Herron har, selv om det fortsatt er en brutal historie, lagt mindre vekt på volden og ser heller med kullsort humoristisk blikk på miljøet Bateman lever i.

Amerikansk thriller (1999)
Originaltittel: "American Psycho"
Med Christian Bale (Patrick Bateman), Reese Witherspoon (Evelyn Williams), Willem Dafoe (Detective Donald Kimball), Jared Leto (Paul Allen) og Samantha Mathis (Courtney Rawlinson)
Regi: Mary Herron
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no