Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. oktober 2009 kl 19.55 "Den leiken den ville han sjå": Havfiskerne

Fiske på åpne hav

Kolmule fisket vest for Irland (Foto: NRK)
Kolmule fisket vest for Irland (Foto: NRK)
Det fiskeriet som har utviklet seg mest i moderne tid, er det såkalte pelagiske fisket som foregår på åpne hav. I dag er det store båter stappfull av elektronikk som fisker på havet etter kolmule, tobis og lodde.

I kveldens program blir vi med fiskerne om bord på "Brennholm" fra Bergen på kolmulefiske i havet vest for Irland, kanskje det tøffeste fiskeriet vi driver her i landet. Etter en periode med orkan får Brennholm til slutt to rolige dager, slik at kolmulekvoten kan tas opp.

Barentshavet og Nordsjøen
På loddefeltet utenfor Øst-Finnmark ligger snurperen "Slåtterøy" fra Austevoll og venter på tur til å kaste på den fine rognlodden som japanerne venter begjærlig på. Samtidig jakter tobistråleren "Vea" tålmodig bankene i Nordsjøen etter den merkelige fisken tobis, eller sandål som danskene og engelskmennene kaller den.

Om serien
Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland i 8 deler.
Programleder Dag Lindebjerg, 951 52 278
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900