Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. mai 2002 kl 20.00 Carsten Byhring, selvfølgelig

Humørfylt, frodig og kultivert

Carsten Byhring hadde den ironisk-satiriske karikatur som spesialfelt (Foto: Erik Schibbye)
Carsten Byhring hadde den ironisk-satiriske karikatur som spesialfelt (Foto: Erik Schibbye)
Carsten Byhring (1918-1990) hadde den ironisk-satiriske karikatur som spesialfelt. Hans tankefulle og ærlige engasjement i den klassiske revysketsjen ”Bevegelige helligdager” er et godt eksempel på nettopp dette. Andreas Diesen har laget kveldens portrett av Carsten Byhring, og i programmet møter vi mange kolleger av denne begavede skuespilleren.

Carsten Byhrings bror, Svein Byhring, forteller om skoletid og russetid, og at Carsten gjerne ville prøve seg som seriøs skuespiller. Carsten Byhring spilte blant annet Doolittle i ”Pygmalion”, postmesteren i ”Revisoren” og på fjernsyn Stephano i Shakespeares ”Stormen”. Men det er som den forsiktige Kjell i Olsenbanden vi husker Carsten Byhring best. Kollega Arve Opsahl forteller om opplevelser under filminnspillingen. Alfred Næss, Inger Jacobsen, Erik Bye, Sverre Christophersen, Kari Diesen og Jens Book-Jenssen har alle mye godt å si om Carsten Byhring, både som kunstner og menneske.

Fra arkivet får vi blant annet se klipp fra Olsenbanden, sketsjene ”Bevegelige helligdager”, ”Bryllupstalen”, ”Ungkarene fra Vera” og ”Alpeluene”. I tillegg får vi se klipp fra stykket ”Noe å glede seg til” av Gunnar Bull Gundersen.

Carsten Byhring debuterte på Søilen Teater i 1941. I årene 1942-47 og de nærmeste år etter 1959 var han ansatt ved Jens Book-Jenssens turnéteater. Han var ansatt ved Chat Noir i årene 1947-1959, og reiste i flere år med Riksteatret.

Egenprodusert underholdning
Programansvarlig Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Carsten Byhring hadde den ironisk-satiriske karikatur som spesialfelt (Foto: Erik Schibbye)