Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. september 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Befolkningseksplosjon

Folkets århundre: Befolkningseksplosjon


NRK2 mandag 20. september kl 21.05
Folkets århundre (16:26) Befolkningseksplosjonen

Flere lever lenger

De store industrielle og teknologiske fremskritt etter verdenskrigen omfattet også en helt ny giv innen medisinsk forskning. Flere av de store infeksjonssykdommene, polio, kopper og tuberkulose, ble nøytralisert takket være nye vaksiner. Vi er kommet til året 1955.

Også barnedødeligheten ble begrenset i store deler av verden, men samtidig ser man en ny stor global fare: Befolkningseksplosjon og dermed overbefolkning. Hvordan skal man fordele jordens ressurser på en rettferdig måte?
Selv om kvinner i dag får færre barn enn noen sinne før, vokser verdens befolkning med faretruende hastighet. I dag er den faktisk tre ganger høyere enn for femti år siden!
Vi ser også at helsemyndighetene over hele verden stadig må slåss for å holde liv i de viktige nasjonale vaksinasjonsprogrammene.
Samtidig har vi fått nye epidemier som ennå ikke lar seg stanse av vaksiner, blant annet AIDS. I kveldens program får vi også se hvordan helsearbeidere i den tredje verden propaganderer for barnebegrensningens vanskelige kunst.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.

BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.

En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt i NRK1 21.12.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
Deborah Runkle fikk poliovaksine åtte år gammel. Dermed var det slutt på angsten for den forferdelige sykdommen.

Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Norsk kommentar: Ole Christian Lagesen