Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. september 2000 kl 22.00 Herskapelig

Herskapelig (ttv)

NRK1 onsdag 6. september kl 22.00
Herskapelig (9:9)

Sulheim gård i Bøverdalen

I dag går teppet opp for siste \"Herskapelig\" i denne omgang. Nå gjenstår bare den feiende, flotte kongsgården, den med middelalderske tømmervegger og kongen sjøl med langpipe og frodig skjegg.

- Dette siste kan vi ikke love når herren til Sulheim, med fornavn Christian, drar i klokkestrengen og på en velklingende måte ønsker oss velkommen til hans og fru Magnhilds rike. Men alt det andre stemmer slik vi ser for oss i eventyrene, sier Toppen Bech.

Sulheim gård
Om Sulheim, som ligger i Bøverdalen en mil fra Lom opp mot Jotunheimen, vet man at det har vært bosetting siden før tusenårsskiftet. Første gang gården dukker opp i skriftlige kilder er i år 1320. På toppen av det hele er det samme slekta som har bebodd stedet siden den gang.
Tyve hus med rustrød skifer på taket, en arkitektur med trange smug og rare vinkler - noe nærmere en Peer Gynts fantasiverden kommer vi ikke. Innenfor døren i hovedhuset som er fra 1600-tallet, venter et fire hundre år eldre langbord.

Her er det naturlig å innta et gastronomisk festmåltid som verdig avslutning på en vellykket serie. For øvrig er Sulheim en skattkiste av en norsk kulturarv, her er det bare å høste av vikingfunn, treskurd, rosemaling, sølv, skap og gamle tekstiler.

NRK1 fredag kl 15.30
Tidligere sendt 23.3.98 og 1.1.99


Egenprodusert underholdning
Ved Toppen Bech og Eva Marie Gransæter
Programleder Toppen Bech
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)