Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. desember 2013 kl 12.25 Film: Reisen til julestjernen

Poetisk juleklassiker


Hanne Krogh spiller Sonja i den norske klassikeren "Reisen til julestjernen". Hun oss med på et eventyr med dramatikk, humor og poesi.

Handlingen er lagt til middelalderen, og vi befinner oss i et lite kongedømme, et sted i eventyrland. På slottet bor kongen, dronningen og deres øyesten, den lille prinsessen Gulltopp, samt hoffet og tjenerne.

Julestjernen
Det nærmer seg jul, og en dag får Gulltopp øye på julestjernen som lyser så vakkert på himmelen. Hun bestemmer seg for at den vil hun ha.

På selveste julenatten, etter at alle har gått og lagt seg, går hun ut for å lete etter stjernen. Men prinsessen går seg vill i skogen og kommer ikke tilbake.

Kongen og dronningen blir fra seg av sorg, og i sin fortvilelse forbanner kongen julestjernen. Men det skulle han ikke ha gjort! I samme øyeblikk forsvinner stjernen fra himmelen, og med den forsvinner også dronningen.

Gjøglertroppen
Årene går, og det er fremdeles landesorg i kongedømmet på grunn av den bortkomne dronningen og prinsessen. Men så, på selveste julaften, 12 år etter at julestjernen forsvant, dukker det opp en gjøglertropp på slottet. I følget er det en ung vakker pike som heter Sonja.

Da Sonja får høre om kongens sorg, tilbyr hun seg å finne igjen julestjernen slik at han kan få sin kone og datter tilbake. Vismenn har nemlig spådd at hvis stjernen begynner å lyse igjen, vil også prinsessen og dronningen komme tilbake...

Høyt budsjett
Filmversjonen av Sverre Brandts teatersuksess "Reisen til julestjernen" er fra 1976. Med et budsjett på nesten tre millioner kroner var dette en av de dyreste norske filmene som noen gang var laget til da.

På rollelisten finner vi navn som Harald Heide-Steen jr., Rolf Just-Nilsen, Anne Marit Jacobsen, Knut Risan, Bente Børsum og Alf Nordvang. Regien er ved Ola Solum.

Filmen er sendt tidligere.

Norsk spillefilm fra 1976
I rollene: Hanne Krogh, Alf Nordvang, Harald Heide- Steen Jr., Knut Risan m.fl.
Regi. Ola Solum
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00, info@nrk.no