Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. mars 2007 kl 19.55 Faktor: Anette Sagen - lufta er for alle

For likestilling i hoppbakken

I kveldens Faktor viser Anette Sagen også andre talenter enn det å hoppe langt på ski. (Foto: Lars Christian Wallace, NRK)
I kveldens Faktor viser Anette Sagen også andre talenter enn det å hoppe langt på ski. (Foto: Lars Christian Wallace, NRK)
Får verdens beste kvinnelige skihopper, Anette Sagen, noen gang konkurrere om en olympisk medalje? Det har hun vel mistet troen på etter å ha kjempet mot gubbeveldet i norsk og internasjonal idrett i flere år. Møt henne i kveldens Faktor.

Anette Sagen (22) har en personlig rekord i hoppbakken på 174.5 meter. Hun kunne gå da hun var ni måneder, og var ikke mer enn ett år da foreldrene spente på henne ski for første gang. Siden hun var elleve år gammel har hun hoppet på ski, og de tre siste årene har hun vært verdens beste kvinnelige skihopper.

Likevel opplever hun det samme som mange andre jenter har opplevd i idretten opp gjennom årene – å bli diskriminert. For dette er diskriminering og brudd på Likestillingsloven, mener likestillingsminister Karita Bekkemellem og ber pampene i idretten rydde opp. Hun får støtte fra professor i idrettssosiologi Gerd von der Lippe, som i 1972 sprang Holmenkollstafetten utkledd som mann og under navnet Øyvind Foss. Den gang fikk nemlig jenter ikke delta i stafetten.

I kveld møter vi både skihopperen og mennesket Anette Sagen, som blir omtalt som ærlig, utspekulert, hissig, kranglete og uforutsigbar, og som hater å tape. For et par år siden ble hun feministenes nye yndlingsmaskot da hun gikk ut mot idrettens mørkemenn og kjempet for at jenter skulle få tilgang til skiflygingsbakker, verdensmesterskap og olympiske leker.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Bergen (2007)
Programansvarlig: Kjell Fuglehaug
Prosjektleder: Thomas Hellum
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no