Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. januar 2003 kl 21.45 Profil: Frida Kahlo (1907-1954)

Et liv i kunst og smerte

Frida Kahlo (Foto:Scanpix)
Frida Kahlo (Foto:Scanpix)
Denne britiske dokumentarfilmen forteller om den meksikanske kunstneren Frida Kahlos liv. Hun ble utsatt for en alvorlig trafikkulykke i ungdommen noe som ga henne store smerter hele livet. Dette avspeiles i hennes kunst. Ekteskapet med den etablerte politiske kunstneren Diego Rivera var av det stormfulle slaget.

Frida Kahlo ble født i Mexico i 1907. I 1925 ble hun utsatt for en ulykke som skulle prege livet hennes for alltid. Bussen hun satt i kolliderte med en trikk, og Frida ble nærmest maltraktert i ulykken. Legene trodde aldri at hun skulle komme til å gå igjen, men Frida gjorde alle dystre spådommer til skamme. Smertene fulgte henne imidlertid livet ut, og skadene gjorde at hun ikke kunne få barn.

Stormfylt samliv
Etter at hun ble restituert, oppsøkte hun Rivera for å be om hans vurdering av bildene hun hadde malt. Diego og Frida ble et par, og de giftet seg i 1929. Men Diego kunne ikke love henne troskap, og han var notorisk utro. Selv sa Frida Kahlo at det inntraff to alvorlige ulykker i hennes liv: den ene var bussulykken, og den andre var Diego Rivera.

Frida hadde også elskere, av begge kjønn, men da Frida tok Diego og hennes egen søster på fersk gjerning, ble det for mye for Frida, og ekteparet flyttet fra hverandre. Det varte imidlertid ikke lenge før de giftet seg for annen gang og fortsatte sitt stormfylte samliv helt fram til Fridas død i 1954..

Frida Kahlo lot ikke sitt handikap være et hinder for å leve livet til fulle. Dette vises med all tydelighet i bildene hennes. Særlig berømt er hun for sine selvportretter, som klart viser hvor tøft livet var mot henne – bilder fulle av smerte, av sorg og av svik.

Filmen om Kahlos liv
Hollywood har laget spillefilm om Frida Kahlos liv, med Salma Hayek i hovedrollen. Filmen, som har tittelen ”Frida”, går for tiden på norske kinoer.

Britisk dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83