Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. april 2008 kl 19.55 Faktor: Storbystallen

Hest er best i Groruddalen

Maria på 16 år er en god støtte for de yngre stalljentene (Foto: Heidi Moen)
Maria på 16 år er en god støtte for de yngre stalljentene (Foto: Heidi Moen)
Lene Kragh driver stall i Groruddalen i Oslo. Midt oppe i industri og motorveier ligger Alna ridesenter. Det meste av Lenes tid og private ressurser går med til å holde dette ridetilbudet i gang, og over 500 barn og unge rir fast ved rideskolen hver uke.

Men langt flere enn disse er brukere av Alna ridesenter. SFO, barnehager og skoleklasser er også stadig på besøk. Og ridetilbudet har betydd mye for ungdom i området. – Jeg hadde jo selv én jeg vokste opp med, men som sluttet i stallen – og da bar det rett ut, sier Sigurd som nå er 20 år. Og det tror jeg det hadde gjort med flere av oss som har vokst opp rundt her på Trosterud, Haugerud og Tveita, sier han.


Hest + jenter = sant
Noen av de mest ivrige hestejentene er mer i stallen enn hjemme. – Jeg er nok flinkere til å jobbe her enn til å jobbe hjemme. Her jobber jeg for at hesten jeg elsker ikke skal bli syk, mens hjemme gjør jeg det bare for at mamma ikke skal bli sur, sier Martine, 11 år.

Å drive med hest handler egentlig lite om å ri, det meste av tiden går med til å håndtere hesten, stelle i stallen og stelle utstyr. Det er mye som må læres før man eventuelt er klar til å ha egen hest. Lene Kraghs filosofi er at jentene gjennom jobbing skal lære om hestehold og selv jobbe for å få lov til å ri. Det å drive med hest skal ikke være avhengig av foreldrenes lommebok. – Men det er klart at når foreldrene stiller opp med penger, så blir det mer ridning, sier Lene.


En søt overraskelse
En av de nye hoppene, Amazon, som ble kjøpt billig fordi hun ikke kunne få føll, viser seg å være drektig! Når føllet ble unnfanget vet ingen, og dermed vet heller ingen helt når fødselen vil skje. I stallen er det stor spenning, og et par av de eldste jentene sover i stallen for å kunne være der når det skjer. Men plutselig en morgen, lenge før noen venter det, står et velskapt, nysgjerrig og tøft lite føll i båsen. Alnas Jeanne D’Arc ble født tidlig på morgenen 3. mai.

I stallen er det stor jubel og oppstandelse. Alle ungene fryder seg over den lille, og de andre hestene likeså. De fleste rideskolehestene har ikke vært sammen med føll siden de selv var små. – De andre hestene står og hamrer og banker for å få den lille til å komme bort til seg. Alle vil gjerne være onkler og tanter, sier Lene.


Uteområder trengs
Men føll trenger store uteområder. De andre hestene også. Vil beitene komme på plass i tide? – Etter planene til kommunen skulle vi hatt sommerbeite her, vi skulle hatt ridestier og vi skulle hatt uteridningbanen ferdig. Vi er livredde for at vi ikke skal få opp de tingene som kreves. For dette er et flott anlegg, og det er helt forferdelig hvis vi må stenge dørene, sier Lene Kragh.

Om de ikke har egnede områder, må de gå til det tunge skritt å sende føllet fra seg.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programansvarlig: Norunn Reinertsen, tlf: 91 84 96 61
Prosjektleder: Cathrine Wik, tlf: 93 32 74 80
Kontaktperson: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no