Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. februar 2012 kl 19.45 Ut i naturen

Grav deg ned


Arne Gjerde skulle bare gå en liten skitur i strålende vær. Men han gikk feil. Og med ski og staver som eneste redskap gravde han en trang snøhule og la seg oppå skiene sine. Slik lå han i tre netter, tynnkledd og uten annen mat enn noen smuler og skallet av en appelsin.

Arne Gjerde forteller hvordan han klarte å berge livet ved å søke ly i snøen. Programleder Ingrid Langeland Olderbakk vil også grave seg ned, og søker hjelp hos en profesjonell graver: Jannicke Høyem fra Norges Idrettshøyskole. Hun anbefaler å grave en kantgrop i snøen i stedet for en tradisjonell snøhule.

- Kantgropa er mye raskere å grave, forklarer Jannicke. -Dessuten trenger en ikke så dyp snø for å grave kantgrop, og en unngår å grave i skredfarlig terreng.

Jannicke viser hvordan en kan grave en kantgrop til to personer på under en time. Selv sover hun gjerne i snøen i stedet for å ta med seg telt når hun er på tur i vinterfjellet, og hun oppfordrer folk til å øve i godvær og gjerne invitere hele storfamilien til å grave og leke i snøen utenfor hytta.

Når kantgropa er ferdig, legger Ingrid og Jannicke seg til å sove i hver sin snøbolig. Utstyrt med termometer skal de finne ut hvem som har det varmest og mest komfortabelt: Jannicke i kantgropa eller Ingrid i snøhulen?

I kveldens program blir vi kjent med en fugl som er en ordentlig hardhaus: Korsnebben legger egg og ligger på redet mens snøen føyker utenfor.

Og vi tar med et spesielt møte mellom en seer og en isbjørn.

Egenproduksjon fra naturredaksjonen (2012)
Programleder: Ingrid Langeland Olderbakk, tlf 916 13 637
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 934 96 759
Redaktør: Terje Dale, tlf 915 32 430
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
Tv-seerne kan kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900