Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. april 2004 kl 22.25 Fakta på lørdag: "En sky jævel"

Portrett av Jon Fosse

På hytta nord for Bergen sliter Jon Fosse med å skrive sitt 20. teaterstykke. (NRK-foto)
På hytta nord for Bergen sliter Jon Fosse med å skrive sitt 20. teaterstykke. (NRK-foto)
Han hater reising, men er stadig på farten. Han orker ikke premierer, men sørger for at det settes opp premierer hele tiden. Han liker seg best alene, men havner i rampelyset i land etter land. Det er slitsomt å være Europas mest spilte dramatiker. I kveld kommer vi for første gang nær på Jon Fosse, hans dikterliv og eventyrlige karrière.

44-årige Jon Fosse fra Strandebarm i Hardanger skriver teater med en gjennomslagskraft ingen nordmann har hatt siden Henrik Ibsen. Siden teaterdebuten i 1994 er hans stykker satt opp i alle europeiske land bortsett fra Montenegro. I Tyskland spilles han til enhver tid på en eller flere scener. Ett år ble han mer spilt enn William Shakespeare.

Det som ikke kan sies
I "Fakta på lørdag" møter vi dikteren for første gang i en fjernsynsdokumentar. Jon Fosse omtaler seg selv som en sky jævel, men ikke mer sky enn at han uten å blunke hevder å være "jævlig flink til å gi språk til det som ikke kan sies med språk".

Internasjonal vestlending
I programmet følger vi Fosse tett gjennom et halvt års tid, på hektiske teaterreiser til Tyskland, Frankrike og Japan. Innimellom reisene treffer vi ham på hytta hans ved Bergen der han sliter med å skrive sitt 20. teaterstykke. Blir han ferdig før fristen går ut?

Fosse er vestlending, men han avviser at hans litteratur er vestlandsk. Den internasjonale suksessen forklares med at hans dramatikk henter enkle situasjoner fra hverdagslivet som folk overalt kjenner igjen.

God gutt
Blant flere av Fosses venner treffer vi i programmet teaterdiva Wenche Foss. Hun var skeptisk da nynorskforfatteren første gang skulle settes opp på Nationalteateret, men etterpå utbrøt hun begeistret: "Jeg syns du er god jeg, gutten min!"

Egenprodusert program
Regi: Steinar Birkeland
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57