Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. september 2004 kl 19.55 Ta plass! Jernbanen fyller 150 år

En hyllest til jernbanen

Dan Børge Akerø er programleder når jernbanen feirer 150 år. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Dan Børge Akerø er programleder når jernbanen feirer 150 år. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I 1854 fikk Norge sin første jernbane. Det var strekningen Christiania – Eidsvoll. 150 år etter markerer NSB og Jernbaneverket begivenheten med et stort jubileumsshow i Oslo Spektrum. Der er Dan Børge Akerø og NRK på plass for å feire begivenheten i et direktesendt tv-show med prominente gjester og artister.

NSB og Jernbaneverket samler mesteparten av sine ansatte til festkvelden i Spektrum, og Akerø gleder seg.

- Det blir en stilig markering av noe som er svært viktig i samfunnet vårt. Jernbanen har holdt Distrikts-Norge samlet, så det er bare rett og rimelig at vi i NRK er med på å hylle den. Å kjøre tog er undervurdert, mener Akerø som likevel må innrømme at han nok ikke er den ivrigste til å bruke offentlig kommunikasjon. - Sist gang jeg kjørte tog var da jeg besøkte jernbanemuseet på Hamar, ler programlederen.

Kongen er gjest
Og det er et flott show han kan love fra Spektrum i kveld. Kong Harald er på plass som en av gjestene sammen med samferdselsminister Torild Skogsholm, og de får presentert mye flott underholdning fra scenen.

Halvdan Sivertsen har skrevet en sang i anledning jubileet som han skal fremføre. I tillegg opptrer DDE, Øystein Wiik fremfører et musikalpotpurri, Ole Edvard Antonsen spiller, og Sissel Kyrkjebø synger sammen med Jens Wendelboes orkester.

Det blir også et forrykende avslutningsnummer satt i scene av dansere fra Londons West End.

- Det finnes mye spennende i NRKs arkiver, og vi skal plukke fram klipp som viser humor på jernbanen gjennom tidene. I tillegg skal vi kåre tidenes jernbanebruker, sier Akerø.

Direktesendt underholdningsprogram fra NRK Underholdning
Programleder: Dan Børge Akerø
Prosjektleder: Kerstin Asplund
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,