Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 15. april 2005 kl 23.15 Spionene fra Cambridge

Agenter i krig

I Spania har Kim Philby (Toby Stephens) spilt rollen som høyreorientert journalist og støttespiller for Franco (Oriel Puig). (Foto: Joss Barratt, BBC)
I Spania har Kim Philby (Toby Stephens) spilt rollen som høyreorientert journalist og støttespiller for Franco (Oriel Puig). (Foto: Joss Barratt, BBC)
I serien om de fire største spionene i britisk historie vender Kim Philby hjem fra borgerkrigen i Spania, der han har blitt vitne til massakrene på uskyldige sivile i byen Guernica. Under oppholdet har han opptrådt i rollen som pro-tysk, høyreorientert journalist for å bygge opp under sitt dekke som spion.

Philby føler seg syk av alle løgnene han er blitt tvunget til å skrive i Spania, men er samtidig oppildnet til nye slag. Han er nå klar for absolutt alt – også for å bringe kampen for kommunismen inn i maktens innerste sirkler.

Så, i august 1939, blir det kjent at Stalin og Hitler har inngått en ikke-angrepspakt. Det kommer som et fryktelig slag på de fire vennene fra Cambridge. De føler seg forrådt, og opplever det som hele kampen mot fascismen er snudd opp ned.

Maclean møter kjærligheten
Midt i kaoset, mens tyskerne marsjerer mot Paris, møter Donald Maclean kjærligheten. Melinda er en lidenskapelig, viljesterk amerikaner, og Maclean er villig til å gjøre alt for å få henne i sikkerhet i England.

I London må Anthony Blunt svare på ubehagelige spørsmål fra MI5 om sin kommunistfortid. Han føler seg stadig mer ukomfortabel i rollen som spion, og nages av tvil – men det er det ingen av kameratene som aner noe om.

Om serien
BBC-serien "Spionene fra Cambridge" er en påkostet dramatisering om fire av historiens mest beryktede dobbeltagenter: Guy Burgess (Tom Hollander), Anthony Blunt (Samuel West), Kim Philby (Toby Stephens) og Donald Maclean (Rupert Penry-Jones).

De var intelligente og idealistiske unge menn som møttes i 1934 på universitetet i Cambridge. Alle fire tilhørte den britiske overklassen, men forentes i troen på at kommunismen var den eneste veien å gå i kampen mot fascismen. Snart var de alle tilknyttet kommunistpartiet og den sovjetiske etterretningstjenesten.

I fem episoder følger vi kvartetten gjennom 20 års spionvirksomhet. De var bundet til hverandre gjennom sine idealer og hemmeligheter, og de visste mer om hverandre enn deres ektefeller og elskere noensinne gjorde. Dessuten var de uløselig knyttet til hverandre gjennom vissheten om at dersom én falt, ville de alle være fortapt.

Britisk dramaserie (2003)
Originaltittel: Cambridge Spies
Produsert av BBC i samarbeid med Perpetual Motion Pictures
Manus: Peter Moffat
Regi: Tim Fywell
I hovedrollene: Toby Stephens, Tom Hollander, Rupert Penry-Jones og Samuel West
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
LENKER
  • Hjemmeside