Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. mars 2012 kl 21.55 Virtuos

Idol for klassiske artister


De fem finalistene til NRKs solistkonkurranse Virtuos er nå klare. I kveld sendes finalen direkte på NRK1 - hvor de fem kandidatene skal konkurrere om å bli det nye, klassiske stjerneskuddet.

Virtuos er en solistkonkurranse i regi av NRK som har avlet frem mange store stjerner – alt fra Ole Edvard Antonsen og Leif Ove Andsnes– til Tine Thing Helseth og nå sist, Guro Kleven Hagen.

Hvem blir årets klassiske virtuos?
Vinneren av Virtuos får reise til Wien og representere Norge i den europeiske finalen – Eurovision Young Muscians 2012. Young Musicians er Den Europeiske Kringkastingsunionens solistkonkurranse for klassiske musikktalenter opp til 19 år. Konkurransen arrangeres annet hvert år, og i de tre siste konkurransene har Norge markert seg sterkt.

I 2006 tok trompetisten Tine Thing Helseth hjem 2. plassen i den europeiske finalen, i 2008 kom fiolinisten Eldbjørg Hemsing på 3. plass, i tillegg til å vinne publikumsprisen og i 2010 kom fiolinist Guro Kleven Hagen på 2.plass. Alle tre damene har, etter sin deltagelse i Virtuos, gjort stor karriere etter deltagelsen i Eurovision Young Musicians og turnerer nå rundt på konsertscener verden over.

Vinneren av Virtuos får også den norske solistpris på 100 000 kroner og konsertoppdrag med Kringkastingsorkestret og Festspillene i Bergen.

Programleder er Espen Beranek Holm, og i juryen sitter dirigent Cathrine Winnes Trevino, pianist Helge Kjekshus, bratsjist Nora Taksdal og NRKs Arild Erikstad.

Egenproduksjon (2012)
Prosjektleder: Kerstin Asplund, kerstin.asplund@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, silje.marie.lien@nrk.no tlf: 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf: 815 65 900 info@nrk.no