Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 23. september 2007 kl 22.05 Salmer til alle tider

Høst og håp

Søndagen denne uka er det Høstjevndøgn. Dag og natt er like lange, men fra nå av blir nettene lenrge, - og kanskje kulda setter inn. Det er høst. De første tegnene på det er sikkert registrert. Gule blader. Blader som faller til bakken. Nakne grener. Trekkfugler.

Rart å tenke på at når naturen rundt oss visner og dør, så feirer kirken høstens oppstandelsesdag eller høstens påskedag om man vil. I "Salmer til alle tider" tar vi høsten på alvor, men salmene bringer med seg lys og håp. Håpet om ny vår og nytt liv.

Vi begynner med to sanger som bærer i seg høstens vemod og håp. Først synger Gunstein Draugedalen "Von". Høstens bilder er tatt vare på. Nakne bladløse trær, men sangen bærer i seg håpet om en ny sommer.

Den andre sangen blir framført av Artur Erikson, "Flyttfåglarna". Her er det både høst og håp. For ikke å snakke om "Visst skal våren komme" som Grex Vocalis synger.

Så følger to påskesanger som minner oss om at dødens krefter er overvunnet. Oslo Gospel Choir synger "Deg være ære" og vi hører gruppen Quartz i påskesalmen "Livet vant."

"Salmer til alle tider" på Høstjevndøgn. Stemningsfullt og litt vemodig, men samtidig med vissheten om nytt liv i en ny vår.

Min salme
Hentet fra avisen Vårt Land, og i kveld får vi høre favorittsalmen til Generalsekretær i i Nordisk Komponistråd, Katrine Ganer Skaug. Hun er ikke i tvil; det må bli "Velt alle dine veie", og hun sier:

"Jeg er utmeldt av Den norske kirke og har ikke noe nært forhold til salmer daglig. Men så er det sånn at kirkehistorien har gitt oss noen fantastiske salmer som har gitt oss noe overordnet. De gamle salmene gir meg en distanse til stoffet. Mange har sunget denne salmen gjennom 350 år. Den er skrevet i en helt annen kontekst, i starten av 30-årskrigen i Tyskland, og det er noe av det blodigste Europa har sett.

Jeg opplever at salmen fortsatt gir trøst. Den gir trøst i begravelser, men på den andre siden minner den meg om Bach. Han bruker den i juleoratoriet sitt, og blant annet i form av et stort gledesutbrudd. Et kjærlighetsbudskap. Det synes jeg er fint å ha med seg."

Salmen "Velt alle dine veie" blir framført av Adventsangerne.

De tre siste salmenøttene
Denne gang trekker vi 9 vinnere av salmekruset, og alle først gjelder det søndag 2. sept. Da skulle svaret være "Noen må våke". Vi gratulerer Magnhild Torsrud fra Veggli, Frank Olsen fra Kristiansand og Marit Vollen Strandene fra Borøy.

Salmenøtta 9. sept. hadde som riktig svar"Jeg så ham som barn." Her har vi trukket ut Herborg Kolgrov fra Eidså, Harry A. Hansen fra Bergen og Gertine Osen Bakkland fra Namsos.

Svaret på salmenøtta søndag 16. sept. skulle være "Dype, stille, sterke, milde", og vinnere av salmekruset da ble Klara Vågen fra Verrabotn, Svein Bakke fra Davik og John Dahl fra Drammen.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen "Du til livet meg skal vekke" hentet? Et tips kan være å tenke på temaet i dette programmet!

Klikk her og send inn svaret.

Du kan også sende vanlig post til
Salmer til alle tider,
NRK,
7005 Trondheim.

Frist: onsdag 26. september.