Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. april 2011 kl 22.35 Lille Billefjord

Utkantstrøka nordafor


Siden Trine Lise Olsen gikk av med seieren i humorkonkurransen "Den norske humor", har hun jobbet med gevinsten: Sitt eget tv-program. Som alle store stjerner ønsker hun å "gi noe tilbake" til stedet hun kom fra: Indre Billefjord i Finnmark.

Vår guide gjennom Indre Billefjord er selvsagt den ni-gretne samen Anne Berit Balto, som gir korte reisebeskrivelser både på norsk og noe som skulle ha vært engelsk.

Vi får oppleve den lett paranoide turistinformasjonen, Indre Billefjords påkostede barneskole, Sjøsamisk Senter (med og uten festival), vakre naturomgivelser og ikke minst Indre Billefjords stolthet: butikken. Indre Billefjord har nemlig butikk, og det unnlater de aldri å nevne for folk fra Ytre Billefjord som kommer for å handle.

Det blir også tid til en tur ut til Kaaven-steinen (tvi!), en magisk stein der sjamanen Johan Kaaven (1835-1918) satte i land folk som var herjet av onde ånder og lot dem vasse i land. De onde åndene, kjent for sin vannskrekk, ble værende igjen på steinen.

Men alle onde ånder er ikke forsvunnet fra Indre Billefjord. En eldre dame på 3-400 år holder stand takket være et velfungerende kommunalt omsorgstilbud. Hun bærer også i seg løsningen på avfolkingsgåten som herjer Finnmark.

Kort fortalt er "Lille Billefjord" alt du kunne ønske deg fra distrikts-Norge, pluss en del ting du ikke ønsket deg. Og best av alt: Noe av det er til og med sant!

Sendt tidligere.

Egenprodusert humorprogram 2010
NRK Underholdning
Manus og regi: Trine Lise Olsen, Kjetil Kooyman, Øystein Bache
Pressekontakt: Sidsel Linden, 23 04 98 41/
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no