Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 31. mai 2000 kl 21.00 Til en ukjent

Til en ukjent (ttv)


NRK2 onsdag 31. mai kl 21.00
Til en ukjent

Stillferdig debutfilm

Unni Straumes debutfilm følger en ung pike og hennes gjenoppdagelse av barndommen. Hun møter en omstreifende kunstner som blir en slags katalysator for hennes tanker og drømmer.

Vi har alle en barndom, en historie som er bare vår egen, og som skiller seg fra alle andres. \"Til en ukjent\" handler om en ung pike, Ane, og hennes første voksne erkjennelse av dette faktum. Ane gjenoppdager i glimt barndommen samtidig som hun forsøker å finne uttrykk for det som skjer med henne. På en reise treffer hun omstreiferen, en middelaldrende kunstner som blir viktig i denne prosessen.

En reise i tid og rom
Filmens form er springende, slik tanker er. På den måten illustrerer den Anes tankevirksomhet, og som seere blir vi med på en reise i tid og rom.

Unni Straumes debutfilm er en annerledes film, og den fikk blandet kritikk etter premieren. Mange hevdet imidlertid at her var et svar til dem som hadde savnet poesien i norsk film, og som var lei av det rasjonelle, jordnære og altfor fornuftige.

\"Målet forblir i en antydende dis, fjernt fra det prosaiske Vestens krav om rasjonelle forklaringer på alt\", skrev Aftenpostens anmelder som ble fascinert og fanget av forsøket og ærgjerrigheten til debutanten.

NRK2 onsdag kl. 21.00

Bilder:
1. Hilde Aarø i rollen som Ane. (Foto: Carl Lange)

2. Toril Brevik spiller Ane som barn. (Foto: Norsk Film A/S)


Norsk spillefilm fra 1990
Regi: Unni Straume
I rollene: Hilde Aarø, Harald Heide Steen jr., Toril Brevik, Even Rasmussen, Inger Heldal
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Hilde Ljøen, 23 04 72 36